Opinió

Però, això només és futbol?

No voldria interferir en les competències d'El 9 Esportiu i jutjar les virtuts esportives d'un equip de futbol que ens té meravellats, i més quan l'actual eliminatòria europea només està a la meitat i en noranta minuts poden passar moltes coses. Però l'evidència demostra que avui, potser sempre, jugar amb el Real Madrid és molt més que un enfrontament esportiu. Des de la llunyania del temps havíem interioritzat allò que el Barça era més que un club i les frustracions i suplències que s'alimentaven al seu entorn. En situacions anormals el futbol estava destinat a embolcallar aquesta anormalitat. En una hipotètica societat democràtica tot s'havia de ressituar i fins i tot l'esport podia esdevenir simplement esport; o així sembla.

Però potser és veritat que en la geografia hispànica hi ha temes no solucionats, enquistats en una societat feta a cops d'incomprensió i on tot s'aguanta per finíssims fils de voluntats poc contrastades. Talment, un problema de comprensió i de convivència, difícil de solucionar quan tot es vol arreglar amb el cafè per a tots o negant el dret a decidir de qui viu en la frustració d'una discutible unificació sense fissures.

Potser és normal, doncs, que un enfrontament esportiu es converteixi en un debat més profund, quan un país petit –paraula de Pep– ha de suportar la continuada agressió de la caverna, aquella que creu en els drets de conquesta. Com a representant d'una realitat social de contingut divers, el Barça no pot ser acceptat pels energúmens de torn que, protegits per l'anonimat del circ, no es cansaren de cridar repetidament “puta Cataluña” o un més explícit “que se mueran todos los catalanes”, poc després que les autoritats madridistes haguessin intentat fins i tot negar el dret del Barça a usar el català al recinte sagrat de l'estadi. Escalfat l'ambient, el futbol només era un mitjà per expressar altres discordances, alienes al resultat i a la pròpia i saludable defensa d'una estricta filosofia esportiva.

Direu que només era futbol? Doncs no, crec que dimecres passat, a Madrid, es visqué alguna cosa que era més que un partit de futbol, no us ho sembla?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.