Opinió

Salut, companys

S'ha imposat la rigorositat i finalment Bildu pot confrontar el seu programa en les eleccions municipals al País Basc. Contra la intencionalitat de qui es creu amb el dret de donar pàtina democràtica a qui vol o a qui l'interessa, al marge de les pròpies lleis que asseguren una bona convivència política, el partit nacionalista basc ha fet valer els seus drets i el dia 22 serà en la contesa electoral. Talment, no ha estat fàcil, i fins al darrer minut del darrer dia Bildu no ha vist reconegut l'estatus de coalició legal i legítima. La caverna ha estat derrotada.

Amb tot, la ruta de Bildu cap al seu reconeixement legal ha evidenciat el perquè de la malfiança política envers el poder judicial. No afirmarem –al-
menys jo no afirmaré– la coneguda expressió de “la justícia és un cachondeo”, però s'ha constatat que els diversos estaments judicials actuen segons la pròpia opció ideològica, al marge de l'escrupolosa aplicació de la legislació vigent, de tal manera que Bildu pot presentar-se a les eleccions gràcies que va comptar, en darrera instància, amb un vot progressista més que els vots conservadors, i s'ha donat un cas a considerar, ja que el ple del Tribunal Constitucional ha esmenat l'acord del Suprem amb una ràpida decisió que ens fa pensar en la lentitud que demostrà el Constitucional quan hagué de decidir sobre l'Estatut. Segur, tot depèn de les circumstàncies, però no deixa de ser curiós.

A partir del reconeixement dels drets de Bildu, al País Basc s'obre un panorama més que interessant on les opcions nacionalistes i independentistes podran expressar-se amb més llibertat. Una bona notícia, no sols per al poble basc sinó, també, per a tot l'espectre estatal. En una geografia on el projecte de futur s'aguanta per un fil, la participació de Bildu en unes eleccions lliures podria marcar una dinàmica que obligui a considerar d'una altra manera els drets i les relacions perifèriques i, també, la participació dels partits d'àmbit estatal en la construcció de ponts de diàleg per arribar a considerar que tot és possible.

Salut, companys de Bildu; que la sort us acompanyi i ens acompanyi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.