Opinió

opinió

Acabarà Gaddafi com Ben Laden?

Un cop signada l'ordre del fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional, Luis Moreno Ocampo, de crida i cerca per crims de guerra i contra la humanitat contra Muammar al-Gaddafi, el seu fill Saïf al-Islam i el cap dels serveis secrets, les tropes internacionals que des del 18 de març realitzen bombardejos a Líbia tenen legitimitat per desplaçar-hi tropes de terra amb l'única finalitat de capturar-los.

L'ordre de crida i cerca resol les incongruències de la resolució 1973 del Consell de Seguretat de l'ONU del 17 de març, aprovada in extremis, per autoritzar l'ofensiva aèria que va evitar una caiguda imminent de Bengasi. Resolució que ni permetia l'enviament de tropes per terra ni exigia a Gaddafi que deixés el poder, cosa que abocava el conflicte a eternitzar-se vista la impossibilitat dels rebels de guanyar, al marge que una conquesta militar de Trípoli significaria una violació de la resolució que imposa l'alto el foc.

Ara, amb l'ordre de crida i cerca, ja s'hi podran enviar escamots armats per terra, sempre que es justifiqui que són allà per capturar-lo, i dóna legitimitat als militars i membres de la CIA i l'MI6 britànic i dels serveis francesos que corren des del març per territori libi per coordinar les accions aèries amb els insurgents i localitzar els objectius a bombardejar.

Deia jo en un article el 20 de març que matar Gaddafi era un dels objectius de l'ofensiva, i més quan sembla evident que si mor el líder el que resta del seu règim s'esfondrarà. A diferència d'altres règims, com el sirià, no hi ha recanvi ni ministres capaços d'agafar el relleu més enllà de dos dels seus fills. Després de com s'ha acceptat la mort de Ben Laden, l'escamot que el capturi pot ser que també tingui ordre de matar-lo, i sempre es podrà dir que va caure en un tiroteig. Així tots ens evitaríem haver d'escoltar Gaddafi explicar al Tribunal Penal Internacional els negocis que va fer amb els uns i els altres. Llàstima, però, si Gaddafi acaba com Ben Laden, que el nou ordre que es vol construir hagi de comportar execucions extrajudicials fetes per tropes nord-americanes. Llavors, qui serà el següent?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.