Opinió

Regidors impugnats

Alguns consistoris, entre els quals els de Barcelona i Girona, trigaren tres setmanes a constituir-se per unes paperetes electorals poc netes. La llei és severa i no permet creuetes ni subratllats entre els noms dels candidats. A l'urna tot ha de ser impol·lut, i qualsevol petita marca al paper oficial és motiu d'il·legalitat manifesta. Subratllar un nom o posar un punt al costat de la llista era motiu suficient per anul·lar el vot emès, doncs vés a saber quins estranys pensaments poden amagar-se darrere la mà de qui s'atreveix a fer aquell guixot. En el munt de consultes electorals de l'actual etapa democràtica, milers de bones voluntats d'electors han anat a la paperera a causa de petites raspadures que la llei i els interventors de torn s'obstinaven a no deixar sense càstig. Un minúscul senyal podia deixar un regidor fora del consistori o un parlamentari sense acta. Amb el temps, tothom ha après a interpretar l'escenografia de l'escrutini i moltes vegades una papereta és o no vàlida segons la voluntat de qui ho controla. Però alguns interventors primmirats no en deixen passar ni una i les impugnacions es multipliquen. A Barcelona, 57 vots favorables al PP tenien subratllats i creus que els feren mereixedors de l'exclusió del recompte, no gaire res quan el total de vots emesos al seu favor quasi arribaven a 104.000. Amb tot, els 57 vots podien decidir una acta de regidor i per això calia defensar-los fins, finalment, obtenir-ne la validesa. El Constitucional ha dictat sentència i una regidora convergent ha perdut l'acta a favor d'una popular.

El tema és més important del que sembla, doncs és la primera vegada que es donen per vàlids uns vots on figurava algun signe dibuixat al costat de la candidatura. S'ha creat un precedent que podria alterar decisions d'escrutinis electorals: un recurs que obrirà pas als conflictes quan, davant una papereta, els membres de la mesa, els apoderats i els interventors hagin de discutir la grafia descoberta, el seu gruix i la voluntat de qui l'ha emès. Cal deixar tot això molt clar, doncs les nits electorals són propenses als nervis i una simple creu pot conduir a un joc de bufetades. Ho dic amb coneixement de causa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.