Opinió

Petits moviments

Des que les comissions bilaterals Estat-Generalitat consagrades a l'Estatut van començar la seva activitat, l'esquema ha estat més o menys el mateix. Unes dosis d'expectació prèvia, unes fotos solemnes de la trobada i, en sortir, valoracions en positiu del govern de torn i en negatiu de l'oposició. En aquest sentit, la reunió de dimarts a Madrid no va ser cap novetat.

L'executiu fa un balanç satisfactori d'una trobada en què hi va haver petits moviments, exemple de la dificultat de moure la mastodòntica màquina estatal. I, un cop admès que el Prat –igual que Barajas– es privatitzarà, dóna per bo que la part catalana tingui “majoria determinant” en la junta rectora que controlarà la infraestructura. El problema és que a hores d'ara no queda gaire clar les competències que tindrà aquest òrgan de vigilància. I, en tot cas, el paper català queda lluny d'aquella “majoria determinant” que es reclamava amb unanimitat per a la gestió del Prat. “En el moment que es privatitza vol dir que la gestió no la té ni l'Estat ni la Generalitat ni cap ajuntament ni cap cambra, la té una empresa privada, la que es presenti i guanyi el concurs”, admetia ahir el president de la Generalitat, Artur Mas.

Ha volat la gestió del Prat i també la desclassificació dels aeroports de Girona, Reus i Sabadell. El govern espanyol no en vol ni sentir parlar i l'executiu català admet que, en les actuals circumstàncies, enmig de la crisi econòmica, ja li està bé que no els hi traspassin per no haver d'assumir el dèficit d'Aena. Des de la Generalitat, però, ja s'han afanyat a deixar clar que no renuncien al fet que els els transfereixin en el futur.

A més d'un acord per a la transferència –històrica– de les beques, de la trobada en surten també nombrosos compromisos en forma de grups de treball –per al possible traspàs de l'arxiu Centelles, per planificar la transferència de les bonificacions a la contractació d'àmbit autonòmic...– que s'haurà de veure el recorregut que tenen. Són un grapat de promeses de transferència que arriben en l'agònic final de l'executiu del PSOE. Un eventual govern del PP, se'ls farà seus? La pregunta queda en l'aire, la valoració de la bilateral, també.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.