Opinió

Final de curs

El curs s'ha acabat. Com aquells nens que recullen el material dels pupitres, els nostres polítics es preparen per a les vacances. L'activitat parlamentària del primer període de sessions de la novena legislatura es tanca aquesta mateixa setmana, com la del govern, que ho farà la que ve. En la motxilla del balanç dels primers mesos de l'executiu d'Artur Mas hi figuren la supressió de l'impost de successions –una de les grans promeses de la campanya electoral de CiU–, l'acord amb el PP per al pressupost i el pacte amb el PSC per trossejar i poder tramitar les lleis anomenades òmnibus –de simplificació administrativa, promoció econòmica i agilitació de l'administració.

El temps que ha passat des que el dilluns 27 de desembre Mas prenia possessió com a 129è president de la Generalitat ha estat marcat, inicialment, per la proximitat de les eleccions municipals que es van celebrar el 22 de maig i, en un segon temps, per la necessitat d'assolir un acord que permetés al govern tirar endavant els comptes del 2011. Després de monopolitzar el debat els darrers mesos, el pressupost va veure la llum en el ple del Parlament de la setmana passada.

L'entrada del curs vinent no serà molt diferent de la del que ara es tanca. Pendents de quan el president espanyol acabarà decidint convocar les eleccions espanyoles o, el que és el mateix, de la precampanya electoral. I també amb l'obligada pressa de l'executiu català per tancar un nou acord sobre els comptes del 2012, un pacte que des del PSC o ERC ja auguren que tindrà els mateixos protagonistes.

Més enllà dels comicis espanyols, però, els deures del govern i els partits per al proper curs són voluminosos. Damunt de la taula, hi ha projectes de calat com ara la llei electoral catalana, la nova de consultes i el pronunciament de la comissió parlamentària sobre el pacte fiscal. I més enllà del terreny institucional, els partits tenen l'examen de la renovació, més feixuc en el cas del PSC i ERC, però també destacat en el de CiU, que ha d'adaptar les seves estructures després de passar de ser un partit d'oposició a tornar al govern. L'estiu serà un parèntesi. A la tornada, hi ha deures per a tots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.