Opinió

viure sense tu

Pumby

Pumby pujava corredor del Mediterrani amunt per fer riure els nens catalans

Ara fa un mes que va morir el dibuixant valencià Josep Sanchis Grau, el creador de Pumby.

Pumby, l'associo als Bony. Ja sigui per la i grega final, ja sigui perquè mentre endrapava aquest llepolia industrial de xocolata i melmelada (que a l'estiu anava la nevera amb un bastó clavat i es transformava en un semifred), llegia les aventures d'aquest gat feliç. Sí, no és només Sèneca que marcava estratègies per a una vida feliç. Que suggeria que “hem de buscar alguna cosa bona, no pas en aparença, sinó ben sòlida i estable, i bella sobretot pel seu interior”.

El pare de Pumby el definia com un gat feliç. I aquesta felicitat la compartia amb els seus amics, Blanquita i el professor Chivete. I amb els lectors que podíem navegar per l'espai, pel temps, i pels mars dels pirates. El gat del cascavell daurat i pantalons vermells aconseguia els poders d'un superheroi cada vegada que es bevia un suc de taronja.

I sense saber-ho, Pumby pujava corredor del Mediterrani amunt per fer riure els nens catalans. És clar que, quan jo el llegia, el gat s'expressava en castellà, que ja se sap que és llengua comuna, molt abans que s'inventessin els lipdub. És cert que la joia de la corona d'Editorial Valenciana es va expressar en català els anys noranta, i fins i tot la televisió valenciana en va fer dibuixos animats. Però per al català ja no n'hi prou amb un suc de taronja. Aquests dies sentia Mònica Terribas anhelant que el president Alberto Fabra desbloquegi la recepció de TV3 al País Valencià, pensant en el públic infantil que es podria beneficiar de la programació del Super 3.

Així el Pingu, el Mic i el Cinc Segons podrien compartir espai de felicitat, i lingüístic, amb Pumby de Salses a Guardamar. Però abans caldrà veure si aquest dilluns el conseller d'Educació Ciscar manté davant els representants de l'Escola Valenciana el compromís del seu president de no aplicar el polèmic decret de Font de la Mora que incloïa la supressió de les línies d'ensenyament català. Que torni Pumby, i faci justícia a força de gots de suc de taronja!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.