Opinió

opinió

Alliberar el gra de la palla

L'abassegadora informació de la immersió lingüística a tots els mitjans fa que molts lectors i oients passin full o programa. L'extracte que segueix pretén que la seva lectura doni idea clara dels fets. Magnificar i repetir les notícies, sovint mareja. L'accidentada qüestió vista i no vista en tres minuts. Servidor!:

1- El govern presenta recurs al TSJC, el qual el requereix a aplicar en el termini de dos mesos les mesures necessàries per convertir la llengua castellana en llengua vehicular a l'escola. L'acció del TSJC la motiva la sentència del Suprem de desembre del 2010.

2- El govern català ha justificat la presentació del recurs adduint que la continuïtat del model d'immersió lingüística respon a raons democràtiques, jurídiques i pedagògiques.

3- Hi ha prou arguments jurídics per defensar-la. La sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya l'avala.

4- La llengua catalana configura la nostra identitat col·lectiva i és una línia vermella que no es pot traspassar. Això significa mantenir la immersió lingüística malgrat tot.

5- Aquest model fa 30 anys que s'aplica a les escoles catalanes, garanteix el coneixement de les dues llengües i afavoreix la cohesió social.

6- Hi ha una gran majoria al país que hi dóna suport i mentre es mantingui aquesta situació no es posarà en qüestió.

7- Són una petita minoria les famílies que s'oposen que els seus fills rebin l'educació en català com a llengua vehicular. Per aquesta minoria, no es canviarà el model als altres.

8- Com a responsable d'Ensenyament, Irene Rigau ha anunciat que el govern no farà ni un pas endarrere pel que fa a l'aplicació a les escoles.

9- La consellera ha tranquil·litzat els pares i les mares i ha garantit que el curs escolar que va començar el passat dia 12 mantindrà l'ordre i ho farà amb tota normalitat.

10- El president Mas ha remarcat que amb el tema de la llengua no s'hi juga. L'actual model d'immersió lingüística a l'escola catalana és innegociable. Punt!

Resum: La llengua catalana necessita especial atenció i la immersió lingüística a les escoles és la millor eina per incrementar-ne el seu ús social, un model d'èxit des de fa 30 anys, amb un bon nivell de català i castellà, tal com diuen els indicadors. El Congrés ha tingut un gest de reconeixement i el TSJC ha suspès l'ultimàtum de dos mesos –que no vol dir que retiri la resolució–, en espera de resoldre el recurs. Tot assenyala que estem predestinats a independitzar-nos. En pau, és clar, però com? Quan? Els pocs que quedem dempeus dels que iniciàrem la lluita la dècada dels quaranta, cansats, amb més sentiments que sentits, restem en espera de l'acció de les noves generacions. Setanta anys d'espera ja és tenir fe!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.