Opinió

Hereus de romans i cartaginesos

Els romans i els cartaginesos ja ho sabien i fou pel corredor coster per on es desplaçaven. Però l'Espanya radial imposà la seva il·lògica i, quan convenia, tot havia de passar pel centre de l'altiplà, encara que resultés econòmicament costós i políticament desencertat. Madrid era, i és, el quilòmetre zero i només el que partia de zero podia tenir les benediccions dels caps grossos. La geografia econòmica no tenia cap importància, supeditada al domini polític del centralisme més barroer.

Importava poc que el 40% del PIB es concentri a la franja mediterrània o que les instal·lacions portuàries de la zona representin un trànsit comercial de grans potencialitats. Des del govern central sempre es considera que això és la perifèria i el darrer executiu d'Aznar, al 2003, considerà que estava bé excloure el corredor mediterrani de les operacions de futur.

D'altra banda, en el mapa de l'Europa comunitària, els francesos no eren entusiastes defensors del corredor, segurs que el seu bon funcionament podia debilitar la importància del port de Marsella. Els romans i cartaginesos eren històries passades.

La decisió favorable a l'eix mediterrani, aprovada aquesta setmana per la Comissió Europea, ha significat una gran victòria, després d'una lluita que, s'ha de dir, ha generat moltes complicitats, des de la societat civil fins als centres econòmics i polítics, al mateix temps que facilitava el diàleg entre les comunitats bressolades pel Mediterrani.Ha estat una realitat guanyada a pols i una victòria de la lògica, a més del trencament del concepte radial de l'Estat, un tema gens gratuït ja que la doctrina del punt zero sembla fonamental en el projecte espanyol.

Ara caldrà no adormir-se en el desenvolupament del projecte aprovat, del qual existeix un compromís de realització que permeti enllestir-lo abans del 2020. Amb la línia fèrria preparada per a un profitós moviment de mercaderies i els ports marítims oberts a les línies que es desplacen des d'Àsia, pel canal de Suez, fins a Europa, el futur econòmic de la zona pinta força bé. Els romans i els cartaginesos tenien raó, quan es desplaçaven amunt i avall de la costa mediterrània, per comerciar o per lluitar. La història demostra que és la millor aposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.