Opinió

2014

Hi ha prou temps perquè el 2014 puguem decidir el nostre futur.I disposar de la força democràtica, el coratge polític i els dirigents adequats perquè la nostra voluntat sigui respectada

El 2014 farà tres segles de la cai­guda de Bar­ce­lona, la pèrdua d'estruc­tu­res d'estat, el des­man­te­lla­ment ins­ti­tu­ci­o­nal i cons­ti­tu­ci­o­nal, la mul­ti­pli­cació per set dels impos­tos, la pro­hi­bició de la llen­gua i el des­ple­ga­ment de l'opressió naci­o­nal en tots els àmbits, amb la impo­sició d'un model lingüístic cul­tu­ral únic, de matriu cas­te­llana. Va ser una der­rota mili­tar i política, però no dels sen­ti­ments, les consciències i la volun­tat. Amb els anys, l'estrall ha estat devas­ta­dor. Bona ocasió per fer un balanç sobre si la nos­tra incor­po­ració forçosa a Espa­nya ha val­gut la pena, si l'inven­tari de bene­fi­cis supera amb escreix els per­ju­di­cis i si cal con­ti­nuar com fins ara. El 2014 haurà que­dat ja sense efecte la dis­po­sició addi­ci­o­nal ter­cera de l'Esta­tut que obliga l'Estat a unes deter­mi­na­des inver­si­ons en infra­es­truc­tu­res. I alguns fons euro­peus hau­ran dei­xat de ser efec­tius i cer­tes regi­ons espa­nyo­les, acos­tu­ma­des a la seva recepció regu­lar, els cer­ca­ran en altres indrets. Per exem­ple, aquí.

Tots els pro­jec­tes d'auto­no­mia pro­mo­guts per Cata­lu­nya, des del 1918 fins al 2006, han estat rebut­jats per Espa­nya, en la forma pre­sen­tada pel poble català o els seus repre­sen­tants legítims. El nou capi­ta­lisme espa­nyol com­pe­teix direc­ta­ment amb l'eco­no­mia cata­lana i Madrid s'ha que­dat Espa­nya i s'ha apro­piat l'estat. El nos­tre país ha recu­lat, no per manca d'ini­ci­a­ti­ves, sinó per la pèrdua d'opor­tu­ni­tats en no dis­po­sar dels meca­nis­mes de decisió i de con­trol impres­cin­di­bles en tota soci­e­tat moderna, per fer front al pre­sent i pre­pa­rar el futur. La situ­ació gene­ral ha can­viat radi­cal­ment, amb la mun­di­a­lit­zació, l'apa­rició de nous estats sobi­rans, la població immi­grada o des­plaçada, l'encar­ca­ra­ment del sis­tema democràtic euro­peu i la crisi. Davant d'això, el poble català té dret a dir-hi el que més li con­vin­gui, a mani­fes­tar la seva posició, a triar un camí, per garan­tir la qua­li­tat de vida, la moder­nit­zació per­ma­nent i l'expressió naci­o­nal de la cul­tura.

El 2014 pot ser la data simbòlica per a una veri­ta­ble con­sulta naci­o­nal que per­meti al poble català expres­sar la seva posició, en relació amb el seu futur naci­o­nal. Així vaig plan­te­jar-ho fa qua­tre anys en un lli­bre: 2014. Però la pro­posta, quan hi havia encara set anys per enda­vant per pre­pa­rar-la ade­qua­da­ment, amb rigor, intel·ligència i amb els pas­sos inter­na­ci­o­nals impres­cin­di­bles per al seu conei­xe­ment i legi­ti­mi­tat, va ser silen­ci­ada, rebut­jada i fins menys­tin­guda, en par­ti­cu­lar pel que, en aquell moment, era el meu par­tit. Però va arri­bar Arenys de Munt i l'entu­si­asme. Una ini­ci­a­tiva en un únic muni­cipi, a mans de la xarxa civil, s'elevà a una cate­go­ria de dimen­si­ons naci­o­nals. De fet, no era altra cosa, com després s'ha vist en tants muni­ci­pis, que el can­sa­ment de la gent davant la por, les limi­ta­ci­ons legals, els dub­tes, els tac­ti­cis­mes, la manca d'ambició, l'absència d'idees, per part de par­tits i ins­ti­tu­ci­ons, molt pen­dents del dia a dia, però poc del demà.

La soci­e­tat cata­lana va més lluny que les seves for­ces polítiques, com va que­dar clar un 10 de juliol, vol més i no ha d'accep­tar un guió que altres han escrit per nosal­tres. Hi ha prou temps perquè el 2014 puguem deci­dir el nos­tre futur, no com una anècdota, sinó com un gest de sobi­ra­nia. I, lla­vors, dis­po­sar de la força democràtica, el coratge polític i els diri­gents ade­quats perquè la nos­tra volun­tat sigui res­pec­tada. Ho con­fes­sava en pri­vat un polític espa­nyol ben cone­gut, fa poques set­ma­nes: “Això de Cata­lu­nya, només pot aca­bar en referèndum.” Hi estem d'acord, sense que ser­veixi de pre­ce­dent...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.