Opinió

L'independentisme ecologista i Europa

Com justifica ICV (que defensa el dret
a l'autodeterminació) el seu pacte
amb un partit ecologista espanyolista
que considera que cal superar el que anomena “‹nacionalismos periféricos›”?

L'apa­rició en l'esce­nari polític d'Equo, lide­rat per l'exdi­ri­gent de Gre­en­pe­ace Juan López de Uralde, obe­eix a una ope­ració des­ti­nada a con­tro­lar el futur de l'eco­lo­gia política a l'Estat espa­nyol i amb l'objec­tiu de les elec­ci­ons al Par­la­ment euro­peu. Aquest par­tit, al qual no s'ha vin­cu­lat cap dels diri­gents “històrics” de l'antiga con­fe­de­ració eco­lo­gista dels vui­tanta, s'ha creat sense volun­tat de con­sens ni diàleg. Això no ha impe­dit que rebés el suport del Par­tit Verd Euro­peu (PVE), pre­o­cu­pat des de fa dècades per cobrir aquest espai a la península ibèrica.

Per què no ha estat fins ara via­ble un par­tit verd autònom amb repre­sen­tació par­la­mentària a Madrid? Con­si­dero que per tres raons fona­men­tals: 1) La no-accep­tació d'una estruc­tura con­fe­de­ral que res­pectés tots els par­tits eco­lo­gis­tes cre­ats en les naci­o­na­li­tats històriques i que defen­sen el dret a l'auto­de­ter­mi­nació. 2) L'inter­ven­ci­o­nisme polític del Par­tit Verd Euro­peu homo­lo­gant només Ini­ci­a­tiva per Cata­lu­nya (ICV) i ofe­rint-li el mono­poli radi­cal de repre­sen­tar l'eco­lo­gia política a Cata­lu­nya i a l'Estat espa­nyol, menys­te­nint altres par­tits, com és el cas d'Alter­na­tiva Verda, fun­dat el 1983. 3) Les inter­ferències del PSOE i d'Izqui­erda Unida, difi­cul­tant l'apa­rició d'aquest nou espai que podria per­ju­di­car elec­to­ral­ment l'eco­lo­git­zació de les esquer­res tra­di­ci­o­nals.

A Europa, en canvi, l'èxit elec­to­ral d'alguns par­tits verds a França i Ale­ma­nya els ha por­tat a la recerca de la trans­ver­sa­li­tat apro­pant-se a la soci­al­de­mocràcia a mesura que cer­ca­ven poder polític. L'exem­ple més recent és l'acord a França entre el Par­tit Soci­a­lista i Europe Eco­lo­gie-Les Verts, ope­ració que ja es va ini­ciar amb governs de coa­lició a Ale­ma­nya. Joschka Fisc­her i Daniel Cohn-Ben­dit han estat els estra­tegs d'aquesta deriva.

Què cerca el PVE donant suport a Equo? Doncs crear a l'Estat espa­nyol un par­tit fidel, dis­ci­pli­nat i ali­neat amb els seus objec­tius: a) Suport als sec­tors empre­sa­ri­als euro­peus de les ener­gies reno­va­bles, accep­tant pro­jec­tes solars mega­lo­maníacs al nord d'Àfrica com ara Deser­tec, impul­sat pel Club de Roma ale­many, i que tren­quen el para­digma eco­lo­gista de la des­cen­tra­lit­zació energètica. b) Faci­li­tar la relació amb Amèrica Lla­tina, com va dei­xar dit Juan Beh­rend, mem­bre de la Fun­dació Verda Euro­pea, en un debat orga­nit­zat per Equo a Madrid. L'eclosió de movi­ments anti­glo­ba­lit­zació i indi­ge­nis­tes, con­tra­ris a les grans inver­si­ons i infra­es­truc­tu­res energètiques impul­sa­des pels con­sor­cis euro­peus, fan peri­llar l'esta­bi­li­tat i el progrés de la soci­al­de­mocràcia en aquells països. L'hispànic Equo seria uti­lit­zat pel PVE per donar suport i “ori­en­tació política” als futurs líders dels par­tits verds lla­ti­no­a­me­ri­cans.

A Cata­lu­nya, Equo ho tindrà difícil per con­so­li­dar-se, tot i l'acord que va sig­nar amb els eco­so­ci­a­lis­tes. Com jus­ti­fica ICV (que defensa el dret a l'auto­de­ter­mi­nació) el seu pacte amb un par­tit eco­lo­gista espa­nyo­lista que con­si­dera que cal superar el que ano­mena “naci­o­na­lis­mos periféricos”? Aquesta aliança ha resul­tat un fracàs elec­to­ral (Equo ha obtin­gut el 20-N un únic dipu­tat a València mit­jançant la seva coa­lició anti­na­tura amb Com­promís).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.