Opinió

LA CRÒNICA

DE l'ebre

Des de Xerta, l'ANC

A Xerta (Baix Ebre) ha quedat constituïda l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de les Terres de l'Ebre. Unes setanta persones, procedents de les quatre comarques del territori (Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d'Ebre), més el Matarranya català d'administració aragonesa, formen el nucli inicial d'aquesta assemblea territorial, que s'anirà consolidant als diversos municipis. La idea –dins el procés que s'està implantant a tot Catalunya– és crear les condicions necessàries i suficients per fer possible la creació d'un estat propi que permeti la independència política del país. I els mitjans, tota mena de mobilitzacions: referèndums municipals (a través dels ajuntaments, que ja han fet mocions en aquest sentit), constitució formal de l'assemblea nacional (el 10 de març del 2012 a Barcelona), la Marxa per la Independència (10 columnes per tot el territori, a partir de Sant Joan, que confluiran a Barcelona l'Onze de Setembre vinent), conferències i sessions arreu de Catalunya i, en fi, forçar la màquina per a què el Parlament sol·liciti a la Generalitat la convocatòria, el 2014, d'un referèndum nacional per la independència.

Si l'Estat hi posa entrebancs, els dirigents de l'assemblea, que no s'hi han posat per poc, exigiran que el Parlament declari unilateralment la independència catalana, i “si s'ha d'anar a la presó, hi anirem”, com va dir, amb totes les lletres, Carme Forcadell, membre del secretariat, xertolina de naixement i que va tenir la valentia de dir-ho al seu mateix poble. Entre els que coordinaran les tasques d'impulsió de les assemblees comarcals i locals, els reunits van triar Ramon Bel, d'Amposta, com a coordinador; Guillem Argelich, de Tivenys, com a secretari, i Joan M. Torres, tarragoní resident a Tortosa, com a tresorer.

Entre els assistents –que s'adherien individualment a l'assemblea al marge dels partits–, gent de llarga navegació catalanista i ebrenca: Paco Gas (alcalde de Roquetes), Josep M. Sáez (tinent d'alcalde de Miravet), Paulí Fontoba (alcalde en funcions de Calaceit, al Matarranya), Dolors Queralt (presidenta d'Òmnium a l'Ebre), Jordi Gasseni (regidor de l'Ametlla de Mar), Francesc Martínez (d'Arnes, dinamitzador cultural)... que van recordar que “si volem sobreviure, hem de ser nacionalment ambiciosos”. Ja estan preparant un acte, també més ambiciós, per finals de gener, a l'Auditori Pedrell, de Tortosa, convocant els alcaldes que s'han adherit a Municipis per la Independència, entre els quals el de Tortosa, Ferran Bel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.