Opinió

anàlisi

No ens toqueu més els sous

A arri­bats en aquest punt ja no podem pas al·legar ignorància ni fer el desentès, i ni molt menys el sorprès; els qua­tre anys de crisi ja ens han mos­trat les des­tros­ses que fa, i encara avui no podem pas albi­rar fins on arri­barà aquesta tren­ca­dissa. Però si ara per ara haguéssim de pro­nos­ti­car el retrocés, no seria pas foras­se­nyat pen­sar que ens retor­narà al nivell de riquesa que tenim fruit del nos­tre tre­ball i no pas de la fictícia que ostentàvem endeu­tant-nos ale­gra­ment, i això, més o menys, ens por­ta­ria a una con­tracció d'un 30%. I això vol dir que ens empo­brim? Doncs per a alguns pot ser aquesta l'apre­ci­ació, però per a d'altres, pot ser que les ren­des del nos­tre tre­ball mai no ens havia fet tant rics com ens pensàvem i, sobre­tot com ens deien i, per tant, estem on ens toca ser.

Els efec­tes per­ver­sos d'aquests anys de follia són que tots vam embo­gir, i ningú no va ser capaç de posar seny en la dis­bauxa. I els que tenien res­pon­sa­bi­li­tats en la gestió, espe­ci­al­ment en la gestió pública, actu­a­ven amb una gran inconsciència i imprudència, i recon­duir-ho ha esde­vin­gut una gran tasca. La recon­ducció del sec­tor pri­vat s'ha fet i s'està fent amb molta duresa i és la con­junció de dues alter­na­ti­ves: bai­xada de sous i atur. I de vega­des ni la pri­mera és una solució pos­si­ble. És per això que el sacri­fici que fan i han fet els tre­ba­lla­dors del sec­tor pri­vat és molt gran, cinc mili­ons de deso­cu­pats és una dada que mai no hauríem d'obli­dar per poca sen­si­bi­li­tat social que tin­guem.

És per aquesta tre­menda rea­li­tat que tenim que em remo­uen les entra­nyes quan veig aquests com­por­ta­ments dels fun­ci­o­na­ris que, posats en el con­text del país, són alta­ment inso­li­da­ris (n'hi ha de més d'inso­li­da­ris, no són els únics). En aquests anys d'inconsciència, els polítics res­pon­sa­bles han cedit a les pres­si­ons –amb els diners del comú és fàcil fer-ho– i sovint hi ha col·lec­tius que avui tenen sous des­pro­por­ci­o­nats al que ara com ara és la rea­li­tat econòmica del país, i gau­dei­xen d'uns pri­vi­le­gis –ells en diuen drets– pro­pis de cas­tes supe­ri­ors. Així doncs, quan la poli­cia del nos­tre país renega del català i es comu­nica amb el mateix idi­oma de la poli­cia que encara alguns recor­dem, o es trans­for­men en esquàters, o els fun­ci­o­na­ris
de pre­sons blo­que­gen impu­ne­ment i impru­dent­ment les entra­des del cen­tres impe­dint els can­vis de torn dels fun­ci­o­na­ris per defen­sar els seus interes­sos sense pen­sar com està l'entorn i el país, i volent-se eri­gir en “col·lec­tiu espe­cial” i per sobre del comú, em sem­bla d'un ego­isme i d'una inso­li­da­ri­tat extre­ma­da­ment greu, perquè els seus pri­vi­le­gis els paga tot el país. Amb el crit de “no ens toqueu més els sous” no es poden tras­pas­sar cer­tes rat­lles ver­me­lles, i aquests col·lec­tius de fun­ci­o­na­ris que, per la seva situ­ació, tenen una capa­ci­tat de fer molt de mal a la soci­e­tat, són els que encara hau­rien
de tenir més prudència i res­pon­sa­bi­li­tat a l'hora de fer les seves rei­vin­di­ca­ci­ons i, encara molt més, les seves acci­ons.

Fa anys que denun­cio un altre error dels res­pon­sa­bles polítics i és que no s'hagin atre­vit a fer una llei de vaga. Orga­nit­zar i legis­lar les vagues hau­ria de ser una pri­o­ri­tat puix que sovint, molt sovint, qual­se­vol col·lec­tiu en vaga o en con­flicte pot per­ju­di­car impu­ne­ment mol­tes per­so­nes o interes­sos que siguin total­ment ali­ens a la seva causa, i aquesta pre­e­minència neces­sita que es legisli
si no volem con­ti­nuar en una
mena de llei del més fort.

Sor­tir de la crisi ens cos­tarà, però encara ens cos­tarà més
si aques­tes acti­tuds soci­als egois­tes s'impo­sen, ja que la sor­tida implica necessària­ment tocar els sous a molta gent. Som un país més pobre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.