Opinió

Les enquestes no enganyen

“Aquí l'única cosa que importa és l'atur.” Ni el fred, ni la neu, ni l'avortament, ni el pacte fiscal de l'Estat amb Catalunya, ni els pressupostos catalans, ni el futur d'Urdangarin. Ni res. El problema és l'atur, diuen els assessors a Rajoy i li certifiquen les dades del Centre d'Investigacions Sociològiques. Per això, avui el Consell de Ministres vol agafar la paella pel mànec i presentar la gran reforma laboral, que hauria de ser més una reforma radical en la contractació que no pas en els acomiadaments.

Caldrà veure com queda la reforma d'avui al Consell de Ministres. Tot indica que els sindicats han començat a organitzar-se per començar a mobilitzar-se contra el govern el mes de març. El govern no vol cap daltabaix al carrer, tot i que està preparat per entomar una vaga general tal com va avançar Rajoy als representants europeus.

De moment, el primer sondeig del CIS, fet fa un mes amb preguntes a ciutadans que coneixien la pujada d'impostos (IRPF+IBI), ha passat la primera factura al govern de Rajoy: Dos punts menys en intenció de vot. Amb tot, el PP té un avantatge amb el PSOE de quasi quinze punts. Amb aquests resultats els populars mantindrien la majoria absoluta en unes eleccions generals. Qui tindria problemes per obtenir la majoria seria el PP d'Andalusia, que té eleccions al març, tot i que surten com a clars guanyadors. Aquestes enquestes només serveixen com a primer avís al govern del PP.

Hi ha una sensació generalitzada que les seves primeres mesures són més per interessos partidistes que no pas pel conjunt de la ciutadania. Cal esperar i seria injust valorar l'actual govern de Rajoy, que pràcticament ha començat a funcionar a principis d'aquest any, però s'han començat a veure els primers detalls.

És cert que el Partit Popular ha trobat d'herència la caixa buida. Cinc milions d'aturats i l'amenaça permanent d'una llarga recessió. També han trobat uns ciutadans cansats d'escoltar la mateixa música i amb moltes ganes de visualitzar un canvi, sobretot en matèria laboral i econòmica.

A nivell parlamentari i amb temes laborals com la reforma que s'aprovarà avui, el govern tindrà el suport dels socialistes, del PNB i de CiU, que s'hi afegiran després d'haver obtingut el vistiplau del PPC per aprovar el pressupost català del 2012.

La reforma laboral tirarà endavant. Malgrat que la valoració política segueix avall. No hi ha confiança i aquest fet segueix repercutint a l'hora d'afrontar reptes com ara la reforma laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.