Opinió

Qui en té la culpa?

La lluita con­tra el dèficit con­du­eix a una reducció de la des­pesa pública i, en con­seqüència, l'ambi­ent s'està escal­fant fins al punt que els sin­di­cats dub­ten a l'hora de con­vo­car una vaga gene­ral a finals de març. La vaga té tots els números de fer-se, tot i que hi ha la coin­cidència que ser­virà poc més que per cri­dar l'atenció a les auto­ri­tats comu­nitàries que vul­guin escol­tar la pro­testa.

Ara es fa difícil visu­a­lit­zar qui és el gran cul­pa­ble de la situ­ació, més enllà dels ano­me­nats mer­cats que sur­ten d'escena per evi­tar que els veiem la cara. La Comissió Euro­pea en res­pon­sa­bi­litza els estats de la Unió i l'Estat espa­nyol, les comu­ni­tats autònomes. Les comu­ni­tats donen les cul­pes als ajun­ta­ments i l'Ajun­ta­ment, a qui? Un repar­ti­ment de cul­pes que fa cada dia més difícil poder veure la cara del llop. A Espa­nya, el minis­tre d'Eco­no­mia, Luis de Guin­dos, dóna la culpa de tot a l'herència rebuda dels soci­a­lis­tes i queda tan tran­quil. Una cul­pa­bi­lit­zació dels ante­ri­ors gover­nants que és un clàssic de la política i que té data de cadu­ci­tat.

El govern espa­nyol també acusa del dèficit les comu­ni­tats autònomes, i Cata­lu­nya torna la pilota. Creu que el mal de tots els mals prové del govern de l'Estat, perquè no està al cor­rent de paga­ment i té deu­tes pen­dents que, si fos­sin abo­nats, podrien cal­mar el dèficit català. Tot ple­gat crea un fort males­tar al car­rer, que aug­men­tarà. Els més opti­mis­tes cre­uen que pot superar la vaga gene­ral en con­tra de Zapa­tero i els alda­rulls que es van poder crear al vol­tant del movi­ment del 15-M.

En aquest país tots els pre­si­dents del govern espa­nyol han tin­gut la seva vaga gene­ral, i Rajoy, tal com va avançar en un des­cuit a Brus­sel·les, no voldrà ser menys i ento­marà una vaga gene­ral en con­tra de la reforma labo­ral o sobre el que faci falta. El pro­blema és que les vícti­mes de les reta­lla­des no saben exac­ta­ment qui és el res­pon­sa­ble dels seus mals.

Dime­cres pas­sat, en la vaga dels estu­di­ants, a Bar­ce­lona no hi havia prou acord per mani­fes­tar-se al davant del Par­la­ment, de la Gene­ra­li­tat, del rec­to­rat de la Cen­tral. Final­ment, la con­cen­tració es va enca­mi­nar cap a la plaça Espa­nya perquè hi havia el Congrés del Mòbil i els prin­ci­pals alda­rulls es van pro­duir al davant de la borsa de Bar­ce­lona.

Ben segur que hi ha res­pon­sa­bles direc­tes de la situ­ació. Però no els aca­ben de tro­bar. Men­tres­tant, estem en con­tra de tots i de ningú en con­cret, de situ­a­ci­ons incom­pren­si­bles, com ara les reta­lla­des en les uni­ver­si­tats, que només es poden can­viar amb un fort canvi de men­ta­li­tat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.