Opinió

No es veu consens enlloc

Ha d'ésser difícil i complex saber què li passa pel cap a un aturat. Quina sensació té el dia després d'una vaga general que s'ha organitzat per protestar per una reforma laboral. Aquells amb qui he parlat tenen la impressió que la vaga no servirà per trobar feina digna i adequada a les seves possibilitats. A la vegada, veuen que tot va malament. Que l'economia espanyola ha entrat en recessió mentre que les grans empreses que cotitzen en borsa –les multinacionals– guanyen molts diners. Els experts afirmen que el problema està en les pimes. Les petites i mitjanes empreses, que amb la crisi han hagut de deixar de generar llocs d'ocupació.

Deixem de banda les multinacionals i la funció pública. Els funcionaris són un altre sector que cal donar-li menjar a part. La seva queixa prové de les retallades i de la manca d'incentius professionals més que de la pèrdua de llocs de treball.

El problema, sempre segons els experts, està en les dades que indiquen que a tot Espanya hi ha més de cinc-centes mil empreses que tenen un treballador i vuit-centes mil que tenen menys de cinquanta treballadors. Són empreses que necessiten que corri el crèdit per poder ampliar les empreses pels autònoms i per les petites empreses. Pels que darrerament anomenen emprenedors. Un diner de crèdit que ve en comptagotes i cada dia amb més entrebancs per poder-lo aconseguir.

Un fet que dóna a entendre que probablement hauria estat millor que abans d'endegar una reforma laboral s'hagués fet una reforma del sector bancari. Més enllà de fusions i de jubilacions anticipades dels empleats del sector.

Una reforma que no la va fer ni l'anterior govern socialista, que es va veure atrapat per la manca de liquiditat mentre negava una crisi financera i laboral arreu d'Europa. Ni l'està fent l'actual govern del PP, que ha continuat pensant en les retallades i els acomiadaments barats com a fórmula per reactivar l'economia i poder disminuir l'atur.

Mals temps per als aturats i per a la lírica. Mals temps per al consens. Hauria de ser l'única solució per sortir del forat. Avui, el consens no es veu enlloc. Els sindicats, satisfets pel seguiment de la vaga, i el govern central, avisant que avui en el Consell de Ministres vindrà el llop en format de pressupostos austers i de crisi per a aquest any 2012.

Cal recordar que l'endemà de la vaga general del 14-D del 1988, González va cridar els sindicats i es van canviar alguns aspectes polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.