Opinió

Temps per negociar

Cares llargues aquesta setmana a la Generalitat. Cares de preocupació i poc engrescadores, malgrat que el president Artur Mas ha donat la cara per anunciar el tercer ajust, que creu que es produeix pels errors del passat i de l'actual govern central.

És un mèrit personal d'Artur Mas donar la cara en uns moments de descontents generalitzats. És fàcil poder trencar la cara als mandataris que s'exposen a la llum pública, tal com s'ha vist a les darreres eleccions d'arreu d'Europa. Només cal veure els peus de plom amb què van tots els dirigents europeus, començant per Merkel i Hollande, que iniciaven aquesta setmana la seva relació evitant discrepar en públic, o el mateix president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que evita consensos amb l'oposició, entre d'altres coses perquè no el puguin lligar a compromisos de futur que no podria complir.

Fa un any i quatre mesos que Artur Mas des de la Presidència de la Generalitat no promet res. Sabedor que l'única cosa que pot vendre és fum perquè els marges actuals catalans són molt limitats.

Fins ara a CiU no li anat malament, com es va veure a les eleccions municipals, no prometre res que no es pugui complir. És d'agrair que hi hagi polítics que no enganyin. Però un dia o altre s'han d'examinar electoralment i és llavors quan són valorats per la feina feta. El ciutadà, segons les enquestes, està cansat de promeses i vol fets encara que el polític sigui de la seva corda.

Artur Mas té un recorregut llarg de legislatura que pot aprofitar per negociar amb l'Estat. Hauria de ser la principal tasca de legislatura. L'Estat viu en crisi i el govern central té com a temor principal una intervenció de la Unió Europea, però malgrat tot això, l'Estat és fort i té eines i bons negociadors difícils de batre. En aquest sentit, fa anys que Catalunya bada. Els catalans hauríem de tenir els millors negociadors i saber que a Madrid i en nom de l'Estat hi ha hàbils i bons negociadors i que només els podem rebatre elevant la categoria dels nostres interlocutors.

Els bons negociadors només es trobarien en nom de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.