Opinió

LA GALERIA

Mort d'un cantant

Quan la capsa de sabates va ser plena de bitllets de mil, en Manel Betes es va jubilar, com havia promès

Encara que feia més de vint any que era fora dels escenaris i que residia a Sant Feliu de Guíxols, el record de Manel Iglesias, més conegut popularment com Manel Betes, encara és viu en la memòria de molts palafrugellencs. Va ser el vocalista de la Principal de Palafrugell, la Vella, fou el cantant del conjunt musical Don Juan, que va crear un altre popular músic, Joan Busquets, Pela, quan es van escindir de la seva orquestra mare. Amb en Josep Puig van crear espectacles musicals entre els quals va destacar l'obra ¿Decíais, milord? en què també va participar Manel Bisbe, el gitano de la Costa Brava. Els anys seixanta i setanta eren temps heroics en què es començava de baix i gairebé no hi havia referents.

La darrera etapa com a showman i cantaire, en Manel Iglesias la va realitzar formant part d'un grup d'havaneres. El naixement formal de Peix Fregit, un dels millors grups de tots els temps, es vincula a la Cantada del Port Bo, però tot venia de la Calella de la postguerra, on ja s'interpretaven informalment cançons marineres i tons antillans.

La seva primera actuació va ser a les havaneres de Calella l'agost del 1974. Feia sis anys que tenia lloc la Cantada. El primer Peix Fregit el componien Maria Cervera, Manel Iglesias i Josep Bastons, que n'era el director i ideòleg. Un any després del seu debut, la cantant va ser substituïda per Pere Savalls, un antic jugador de futbol del Palafrugell. L'Iglesias s'hi va estar cinc anys i va ser substituït per Pere Bahí, propietari del restaurant La Xicra. Els contractes es van anar multiplicant i actuaren per tot Catalunya. El conjunt nascut a Palafrugell encara continua viu amb noves veus després que els seus fundadors ho deixessin. El nostre home sempre deia que quan la caixa fos plena plegaria. I així va ser. Quan la capsa de sabates va arribar a dalt de bitllets de mil es va jubilar i no va cantar més en públic. Els seus amics –pocs i selectes– el defineixen com un personatge maniàtic, solitari i intel·ligent. El consideraven un bon company. Gairebé sempre va fer de presentador, ja que era especialista a dir-ne una de divertida en cada ocasió. Era l'elegància personificada. Mai va perdre la seva cabellera impecable, ni va guanyar panxa. No ho hauria pogut resistir. Va morir a 86 anys el 19 de maig darrer. Estava casat amb la Paquita Joanmiquel de Foixà, una excel·lent cuinera amb qui havia tingut dos fills.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.