Opinió

LA GALERIA

La ‘garzonada'

L'operació Garzón era política, estava planificada i anava contra una part de Catalunya que ni els agradava llavors ni els agrada ara

El 29 de juny del 1992 s'acabava d'estrenar. Era dilluns i en aquella època els diaris en paper que no eren esportius encara no sortien els dilluns. Però aquell diumenge 28 de juny el Girona es jugava a Salamanca la possibilitat de pujar a Segona A i per això El Punt va fer una edició especial del diari i juntament amb els periodistes que fèiem esports n'hi havia d'altres que no acostumaven a treballar el diumenge. El Girona no va pujar però, quan havíem acabat la feina i sortíem del diari, llavors al carrer Figuerola, vam veure moviments policials al pont de Can Vidal i també a la Gran Via de Girona davant del Banesto. Algú havia posat dos artefactes dels habitualment utilitzats per Terra Lliure. Era l'inici de l'operació Garzón.

Que quedi clar que hi va haver diverses fases. Quan aquella mateixa nit és detingut Josep Musté per la Guàrdia Civil, llavors vam dir que prop d'Olot, i sis persones més també van ser detingudes i traslladades a Madrid, hi havia dos artefactes posats a la via pública. Vaig passar la nit amb Tura Soler i Xevi Xirgo veient com desactivaven els artefactes. Llavors es va lamentar que en plena negociació per dissoldre Terra Lliure hi hagués qui encara posés artefactes. Però pocs dies després va començar la razzia indiscriminada de detencions. Alguns ho eren, de Terra Lliure. La majoria, però, només eren independentistes. Gairebé cinquanta detinguts. La meitat van anar a judici i 18 van ser condemnats. Eduard López, company del diari, va ser absolt. Carles Bonaventura, que va ser brutalment colpejat i va denunciar tortures, ni tan sols va ser jutjat. Contra tot allò, uns quants i el diari ens vam revoltar i ens vam trobar molt sols. Molts polítics van mirar cap a un altre costat fins que Pujol no va fer sentir la seva veu. Hi havia gent de Terra Lliure detinguda, però l'operació era contra l'independentisme primer i contra Catalunya després. Els feia por el Freedom for Catalonia i van actuar com un estat repressor. Cal recordar-ho. Per la pau, la seva, dels Jocs Olímpics van detenir indiscriminadament persones. No les que van posar artefactes, les altres. Hi va haver tortures. I molta desinformació. Quim Gil va deixar la corresponsalia provisional d'El País perquè li van signar coses que no havia escrit. L'operació Garzón era política, planificada i no anava només contra Terra Lliure, sinó contra una part de Catalunya que ni els agradava ni els agrada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.