Opinió

Investigant

La separació de poders i d'institucions és clara. Un Parlament no és un jutjat ni a la inversa. Caldrà veure qui treu abans conclusions i qui va més per feina sobre la investigació de bancs i caixes. En els pròxims mesos veurem qui va més ràpid a treure l'aigua clara del gran daltabaix financer a què està sotmès el país. Qui anirà més ràpid, l'Audiència Nacional tramitant la querella presentada per UPyD contra els màxims responsables del grup BFA Bankia on hi ha presumptes implicats que son expolítics del PP, PSOE i IU, o encara s'afanyarà més el Parlament de Catalunya en una comissió d'investigació sobre entitats financeres que fins ara no hi ha res definit que vagi més enllà d'haver estat constituïda i que començarà a treballar a la segona meitat de setembre.

De moment, el Parlament ni ha citat ningú ni ha culpat ningú. Només s'han reunit i organitzat per tirar endavant una comissió que té com a finalitat fer un informe sobre la investigació. Com no podia ser d'altra manera. L'Audiència Nacional ha estat més explícita a l'hora d'admetre a tràmit una querella de la diputada espanyola Rosa Díez. Una querella que observa que quan Bankia va entrar en Borsa va cometre presumptes delictes d'estafa, apropiació indeguda, falsificació de documents, frau i maquinació per alterar el preu de les coses... Una querella que ben segur està trasbalsant el món de la banca i fent tremolar i deixant sense dormir personatges fins ara intocables com ara Rodrigo Rato, que es troba en una situació complicada. Rato ha passat per tenir una forta pressió del seu partit, del govern, del Banc d'Espanya i del Fons Monetari Internacional, que no van parar fins que van aconseguir la seva dimissió, a una situació de portar a les seves espatlles una querella admesa a l'Audiència Nacional.

La presumpció d'innocència és per a tothom, fins i tot per als que estan envoltats de rumors que han posat la mà al calaix.

Ara bé, en un moment en què es mantenen les amenaces de retallades: una pròxima pujada de l'IVA, retallades als funcionaris, baixades de prestacions de l'Estat, congelació de pensions i de reiterats ajustaments des del govern central i des de la Generalitat, és bo, saludable i respectable que s'investigui tant com es pugui sobre el daltabaix financer. Des del Parlament català com des de l'Audiència Nacional.

Ambdós, investigaran temes diferents en el temps i en les entitats. Temes que coincideixen a l'hora de saber com més aviat millor el perquè de tanta disbauxa i de tanta retallada...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.