Opinió

Apunts

Maltracte

Fa uns mesos em va sacsejar el comentari de la psicòloga María Esperanza Marcos Juárez, especialista en dret sanitari de la Societat Espanyola de Metges de Residències, quan afirmava que “la infantilització en persones grans és el més gran dels maltractes psicològics.” Tot i ser una pràctica que s'associa al comportament afectiu del personal sanitari i geriàtric, només denota la manca de preparació professional i la falsa superioritat de qui manté el poder per sobre dels que ha perdut facultats psíquiques o físiques.

La psicòloga constatava que és habitual entre els professionals tractar les persones grans com si fossin un nadó o un nen petit mitjançant petons i carícies, una manera de denigrar-los. Marcos va declarar a l'agència Europa Press que molta gent creu que a partir dels 65 anys retornem a la infantesa. Una fal·làcia.

Fa uns mesos vaig visitar un amic, ingressat primer en un hospital i després en una residència, convalescent d'una operació complicada. Em sobtava que les infermeres i, fins i tot, els metges, entressin a l'habitació del meu amic, un intel·lectual de primera, com si fos una guarderia. Em sembla repulsiu també que tractin els nens des d'una superioritat que es manifesta a través d'hàbits ridículs, ganyotes, onomatopeies i cantarella a la veu.

Potser la tendència prové del procés d'infantilització, que ha impulsat la cultura de la imatge dels nord-americans. El meu amic em va comentar, amb sornegueria, que tot plegat estava ideat per fer-nos perdre la capacitat de resposta. No vull, però, ser víctima de més teories conspiratives. Ja en tenim prou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.