Opinió

Apunts

El nom fa la cosa?

He esperat uns dies per escriure aquest article després de la decepció que em van produir les declaracions del nou director del MNAC, Pepe Serra, sobre la conveniència de canviar el nom del museu. No és que em preocupin els noms de les coses o els altars perquè sí, però vostès s'imaginen que un director acabat de contractar pel Museu Britànic opinés que caldria retirar-li el nom a la institució perquè no és prou atractiu? No va més gent al museu de Montjuïc a causa del nom o per una inadequada promoció en els circuïts?

He passat moltes tardes entre setmana i matins dominicals passejant per les col·leccions gòtiques, romàniques i contemporànies. Independentment de la lectura nacional que se li vulgui fer, el MNAC és magnífic, tant pel continent com pel contingut, que caldria ampliar i modernitzar. Aquí és on hauria d'incidir el mimat Pepe Serra. No fer declaracions de cara a la galeria i aportar idees de millora, que les deu tenir. També caldria cuidar una mica més els ciutadans catalans que el visiten i els ulls dels turistes, que potser així obririen una mica l'angular de la mirada sobre nosaltres. No tot és Gaudí i el Museu del Barça. Intentar filtrar-se per la mentalitat dels artistes del gòtic i del romànic potser ens serviria per entendre la nostra procedència, les afinitats i divergències amb homes que s'expressaven com molts de nosaltres encara ho fem.

El MNAC podria ser un mercat de propostes, d'altres disciplines, acostar-lo a segments de la població que estan delerosos per aprehendre tot el que s'hi exposa. El nom no fa la cosa. O sí?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.