Opinió

Tindrem eleccions aviat?

Amb rescat o sense, però amb la certesa que ja fa temps que les grans decisions es prenen a Europa i no pas a Madrid, tothom pronostica que la tardor serà calenta. I és que les grans decisions van totes en el sentit que no podrem viure com ho hem fet aquests anys sinó força pitjor, amb incerteses contínues sobre el futur immediat. Una mica com els va passar a les generacions anteriors a la meva. I quan generalitzo parlo de la gent normal, de la que havíem anomenat la classe mitjana, perquè hi ha gent que ja fa molts anys que viu malament i amb l'ai al cor. El que vol dir que, com sempre, n'hi ha que saben aprofitar qualsevol ocasió, també aquesta, per incrementar la seva fortuna. De fet ara que les grans empreses espanyoles valen tan poc en borsa, no cal descartar moviments en aquest sentit que poden afectar alguna d'aquestes grans empreses, peces cotitzades al món que estan gairebé a preu de saldo. El sector elèctric, per exemple. Ja en vam tenir un exemple amb aquella empresa que alguns van preferir que fos alemanya abans que catalana i que ha acabat sent italiana.

Però parlàvem de tardor calenta. Socialment i políticament. A primers d'agost semblava clar que les tensions dels mercats havien posat la corda al coll de Rajoy. I que el president Mas ho tenia complicat per fer-se entendre davant dels que fan el desentès als seus requeriments. Per tant aquest agost haurà servit al president per decidir un full de ruta. Si amb els populars no s'hi vol o no s'hi pot entendre per tot el que el govern de Madrid li ha fet al de Catalunya, l'alternativa és canviar de socis o convocar eleccions. Aquest és el gran dubte. És evident que ara mateix CiU i ERC sumen. Però Convergència té la seva pròpia negociació amb Unió Democràtica, amb un Duran que ha treballat de valent per fer entendre a Madrid que el pacte fiscal és la millor concessió que poden fer perquè l'alternativa és el millor concert econòmic possible, que és el dels països independents. En un país normal, un canvi de socis en el govern seria l'alternativa més lògica, però davant del que ens espera, quan s'ha de llençar un órdago cal tenir la força suficient per mantenir-lo. I potser unes eleccions dirien què vol el poble i què n'ha d'esperar el president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.