Opinió

LA GALERIA

Aquell Onze del 77!

Llavors i ara va ser la gent, que va sortir al carrer i el protagonisme va ser seu, no dels partits polítics. Els ciutadans van perdre la por

El meu amic croat em diu que no pot entendre com Catalunya commemora com a diada nacional l'aniversari d'una derrota. Em fa l'efecte que sí que ho entén, però, precisament perquè fa molts anys que està entre nosaltres i és un català més, ens tira per la cara el que considera un dels principals problemes dels catalans: la por. La por a ser. I pensa que és una por insuperable, la por del que se sent vençut abans de presentar batalla. Jo li dic que aquest país li demostrarà que això no és així. A un altre extrem, el meu fill acaba de descobrir la vella dita que Carod-Rovira va popularitzar: se'ns pixen a la boca i diuen que plou. I la utilitza quan veu que des de casa nostra és nega el que és evident, l'ofec econòmic, o quan gent malintencionada com el president d'Extremadura diu el que diu, que li hauria de fer caure la cara de vergonya, perquè si està desinformat, que no ho està, hauria de plegar, i si ho fa per anticatalanisme o per espanyolisme, queda retratat com a mentider i provocador de confrontacions entre ciutadans.

Catalunya i els catalans som com som i farem el que hàgim de fer a la nostra manera. Certament hi ha hagut massa vegades conformisme i excessiva voluntat de pacte abans que un mínim de confrontació. Però aquest país ha fet un pas endavant i l'ha fet la seva gent. Per això la diada d'avui, que espero i vull massiva, em recorda tant la de 1977. No la de 1976, amb aquell acte a la Devesa, lluny del centre de la ciutat de Girona per ordre governativa i amb gent molt conscienciada i valenta al capdavant. Em recorda la de 1977, la de l'any que vam perdre la por i vam sortir al carrer cridant “llibertat, amnistia i Estatut d'Autonomia”. L'any de la gran manifestació a Barcelona i la dels deu mil a la plaça Catalunya de Girona. Va ser la gent, que va sortir al carrer i el protagonisme va ser seu i no pas dels partits polítics. Hi havia un esperit amb voluntat unitària, com l'Assemblea de Catalunya. Ara una altra assemblea ha pres el protagonisme en nom de la gent del carrer, de la gent “normal”. Els partits van al darrere i alguns, amb el peu canviat, han intentar desvirtuar el que serà la gran manifestació d'avui. Ningú se'ls creu. Bona diada i endavant! El 12, a continuar treballant per evitar que passi com el 78, en què es va frenar l'anhel del poble amb avenços que poc després l'Estat va tallar de soca-rel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.