Opinió

L'endemà del dissabte

Pasta.

Fa 40 i escaig anys que –per aquestes dates– sento la queixa estacional “Nadal s'ha tornat més consumista que mai” (o paraules semblants) en boca de gairebé tothom. La gent ho deia cada any a Londres i quan vaig venir a viure aquí vaig descobrir que la gent també ho diu cada any a Barcelona. I ara que la crisi ha assegurat que els comerços catalans romandran oberts al llarg de la temporada nadalenca sencera, és de suposar que es tornarà a sentir, potser amb més freqüència i tot. .

Llet.

Ara bé, segons quines persones –al món anglòfon, si més no– han decidit celebrar els dies anteriors a Nadal d'una manera gens comercial i més aviat excèntrica. Per exemple, al Regne Unit, a principis d'aquest mes, alguns estudiants van començar a vessar litres de llet per damunt dels propis caps en llocs públics i penjar-ne fotos i vídeos a la xarxa: una pràctica anomenada 'milking', que ara mateix s'està estenent –Déu sabrà per què– arreu del país.

Femta.

Encara més estranya és la tendència creixent dels compradors de roba de marca als Estats Units a deixar les seves deposicions a les botigues que freqüenten justament durant aquesta època. Segons el web The Raw Story, els dependents ja s'estan cansant de trobar excrements humans als emprovadors. Un costum escatològic que té certs trets en comú amb l'última provocació del presentador de televisió ultradretà Glenn Beck, també als Estats Units, que fa ben poc, al seu xou, va submergir una efígie de Barack Obama en el que Beck va afirmar que era un pot ple de “pipí”. Mentre ho feia, va declarar que es tractava d'un acte “artístic”, en una referència clara a una exposició actual a Nova York de l'obra d'Andres Serrano, conegut per haver fotografiat, ja fa anys, diverses imatges icòniques submergides en líquids diversos, com ara la llet o –en el cas d'un crucifix– l'orina. Arran d'aquesta última foto, Serrano (un cristià confés) ha dit que volia remarcar la humanitat de Jesucrist. Que ho hagi aconseguit o no continua sent matèria de controvèrsia, però sí que és impossible de dubtar de la humanitat dels 'milkers' britànics i menys de la dels caganers als emprovadors nord-americans i encara menys de la del senyor Beck. Tal com va sentenciar Stanley Kubrick amb una frase que s'ha fet famosa: “L'home no és sinó la baula perduda entre el simi primitiu i l'ésser civilitzat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.