Opinió

Un sofà a la riba

Immanència contra superfície

Broggi ens informava de les evocacions del passat

Vam acabar l'any amb la trista desaparició de Moisès Broggi i amb una nova entrega d'anuncis d'una marca de roba que ha triomfat aquests dies perquè ha introduït l'ingredient de la immediatesa i l'agressivitat en forma de petit relat sexual. M'explico. Aquesta marca ensenya unes noies que s'emproven davant del mirall tot d'articles que pensen posar-se per seduir el seu cap o per “ensenyar” la seva nova “adquisició” als pares o per sortir de festa, després “d'haver-ho fet” abans que acabi l'any. Tengo un plan és el lema de la campanya, que elogia l'instant, l'alegria, la frivolitat i les ganes de menjar-se el món, passi el que passi.

I com és que col·loco, en aquest primer article de l'any, l'explosiva publicitat al costat de Broggi? Pel contrast. Veia els anuncis, en els quals es glorifica l'esclat del cos i l'efervescència de la pell, i els comparava amb la digna decrepitud, la lenta marxa cap a la mort del cirurgià. Mentre uns parlen del present com a desig màxim de la satisfacció, Broggi –ho hem recordat aquests dies– ens informava de les evocacions del passat, de la reconstrucció pausada de les imatges que ens han format, de la constatació del pas del temps i de l'esfilagarsament del cos, que entra en la vellesa amb consciència de pèrdua mentre que en l'esperit neix i es solidifica la voluntat de permanència i de transcendència.

Broggi, més enllà de les seves lliçons científiques, cíviques i morals, ens ha proporcionat una reflexió intensa sobre la importància d'assumir l'evolució dels dies amb la serenor de qui concep l'univers com un tot harmònic on tot està escrit. Nosaltres no coneixem el codi, però intuïm que hi és, que hi ha un pla. Ben diferent del pla que neix de la necessitat de viure el moment sense copsar, sense estar pendents del fil que ens explica. Un pla en el qual participem amb la construcció d'una identitat que no ens remet a l'assoliment dels objectius immediats sinó que es conforma (pren forma) amb la sistemàtica recerca d'un interior fecund. Immanència contra superfície.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.