Opinió

Una renúncia revolucionària, al Vaticà

Benet XVI estableix un precedent que modifica els esquemes del papat, quan la renúncia pot marcar una forma de govern de l'Església més d'acord amb els temps actuals

La renúncia de Benet XVI al pon­ti­fi­cat és un fet excep­ci­o­nal que revo­lu­ci­ona la història de l'Església, quan es pot con­si­de­rar únic en els llargs vint segles de cris­ti­a­nisme. És veri­tat que hi ha les bio­gra­fies d'alguns papa, pocs, que adme­ten la lec­tura d'un final de pon­ti­fi­cat dimis­si­o­nari, i així s'han invo­cat els noms de Poncià, Mar­cel·lí, Benet XI, Celestí V i Gre­gori XII, però la pre­sumpta rea­li­tat és ben lluny de poder-se equi­pa­rar amb l'actual renúncia, feta amb plena lli­ber­tat i apli­cació de la nor­ma­tiva canònica. N'hauríem de par­lar amb un mínim de conei­xe­ment, sobre­tot per enten­dre la valen­tia del papa Benet i valo­rar la sig­ni­fi­cació de la renúncia en el procés de govern de l'Església.

Durant els tres pri­mers segles de l'era, la història de l'Església ha estat la crònica del papat, més entès com epis­co­pat romà que no pas en la dimensió monàrquica poste­rior. Són Hege­sip, Ire­neu de Lió i Eusebi de Cesa­rea els pri­mers his­to­ri­a­dors del cris­ti­a­nisme i els que ela­bo­ren les llis­tes biogràfiques dels bis­bes de Roma, unes hagi­o­gra­fies sense gai­res garan­ties de rea­li­tat, ja que eren més fetes per expli­car la suc­cessió directa de l'apòstol Pere que no pas per ser fidels a la veri­tat històrica. La cate­go­ria de secta dels pri­mers cris­ti­ans i el secre­tisme en èpoques de per­se­cució introduïren con­fu­si­ons i dupli­ci­tats en molts dels apunts del Liber Pon­ti­fi­ca­lis (354), dels quals fins al 235 es poden con­si­de­rar apunts inven­tats i/o poc sus­ten­tats en la rea­li­tat. I és pre­ci­sa­ment la renúncia del papa Poncià, el 28 de setem­bre del 235, la pri­mera notícia de la his­to­ri­o­gra­fia papal que es pot con­si­de­rar certa amb tota garan­tia. A cavall entre els segles III i IV es regis­tra com a bisbe de Roma un tal Mar­cel·lí, tot i que alguns his­to­ri­a­dors dub­ten de la seva existència i altres el con­fo­nen amb Mar­cel I, un papa que també es suposa que fou dimis­si­o­nari a causa d'un supo­sat cas d'apos­ta­sia. És a par­tir de Damas I (366-384), quan el cris­ti­a­nisme ja havia pas­sat pel sedàs cons­tan­tinià, que el bisbe de Roma és con­si­de­rat pri­mat de l'Església d'Occi­dent.

És a finals del segle V que s'ini­cia la seqüència gràfica dels meda­llons dels papes, a la basílica de Sant Pau Extra­murs, una llista que es con­si­dera l'ofi­cial, tot i que fins hi figu­ren dos papes cismàtics d'obediència pisana. Els meda­llons pau­lins ser­vei­xen de guia per a l'Anu­ari Pon­ti­fici fins al 1947, quan s'aprova la llista papal que avui es con­si­dera ofi­cial.

És Benet IX qui, el 1045, renun­cia al pon­ti­fi­cat, amb el dubte de l'existència d'un acord econòmic amb qui seria el seu suc­ces­sor, Gre­gori VI, tot i que un parell d'anys després intenta recu­pe­rar el títol, sense acon­se­guir-ho, i morí com a peni­tent al mones­tir de Grot­ta­fer­rata. La dimissió de Celestí V, el 1294, és la més cone­guda, per l'espe­cial figura del papa ere­mita i el caràcter de dimissió que tingué, d'un papa que es sen­tia incapaç d'exer­cir com a tal. El 1415, Gre­gori XII tanca la llista de papes dimis­si­o­na­ris, si bé la seva renúncia fou pro­mo­guda pel desig, fet rea­li­tat, de posar fi al Cisma d'Occi­dent.

Ara, Benet XVI esta­bleix un pre­ce­dent que modi­fica els esque­mes del papat, quan la renúncia pot mar­car una forma de govern de l'Església més d'acord amb els temps actu­als. Tal­ment, un pas de grans dimen­si­ons, quan el fun­ci­o­na­ment de l'estruc­tura ecle­sial és tan ina­mo­vi­ble. Asse­gu­rada la forma pro­to­col·lària del nou papa dimis­si­o­nari –una nove­tat de forta con­trovèrsia–, segur que el tras­bals curial haurà d'avançar cap a for­mes impa­ra­bles de moder­nit­zació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.