Opinió

LA GALERIA

Per llegir i aprendre

‘Victus' vendrà, però Fonalleras, Gironell, Aragó, Xevi Sala, Crespí, Fañanàs i Esponellà són autors que mereixen el nostre interès

No sé si serà Victus o el de l'autor de Polseres Vermelles el llibre més venut, però m'és igual. Sí que puc dir que el llibre d'Albert Sánchez-Piñol em va enganxar i que el seu èxit de vendes fa preveure que serà un dels grans llibres d'un autor català de tots els temps. Especialment perquè serà molt traduït i explica una història poc coneguda fins i tot pels catalans que ens hem quedat en l'èpica de la derrota sense conèixer a fons els motius que van provocar-la. Vull veure el nivell d'acceptació de La comanda, el llibre d'Enric Crespí, que és a la vegada medieval i de ciència-ficció. Un bon llibre escrit per un gran autor, banyolí d'adopció, massa poc conegut. I que, sense sortir de les comarques gironines, ens descriu una edat mitjana real, no com l'han pintada les produccions de Hollywood. De llarg recorregut és també L'últim abat, del besalunenc Martí Gironell, sens dubte la millor novel·la d'un home que, tot i sortir a la televisió, basa els seus grans èxits en un laboriós treball de presentació arreu del territori. Un autor que es fa més gran a cada llibre i que es treballa el lectors en tot el sentit positiu de la paraula. I el seu llibre, ja supervendes, serà avui un dels més demanats.

Deia Josep Valls a l'entrevista que li van fer diumenge que els llibres dels amics cal llegir-los, perquè no deixin de ser-ho. És un perill, per tant, parlar d'uns llibres i no d'altres, però de cara a la diada d'avui val la pena definir-se. Hi ha molts llibres sobre la independència i és necessari llegir-los. Han publicat també Núria Esponella (Una dona d'aigua) i Miquel Fañanàs (La bruixa de pedra). Però n'hi ha d'altres que cal recomanar, perquè són grans llibres. Climent, de Josep Maria Fonalleras, literatura en estat pur, un llibre d'un gran escriptor, és un d'aquells títols que avui hauria de figurar a les llistes de vendes. I En la pell d'un mort, de Xevi Sala, la segona novel·la publicada del periodista i escriptor de la Bisbal. Una gran novel·la negra, que és alguna cosa més que negra i és social. Un d'aquells llibres de primer nivell al qual li ha faltat la promoció necessària per figurar a les llistes dels més venuts, com es mereixeria. I, és clar, Periodisme sense sospita, de Narcís-Jordi Aragó, imprescindible per conèixer un temps d'un país, el nostre, quan la censura, la mediocritat, la negror i la dictadura eren pa de cada dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.