Opinió

La independènc és d'esquerres?

L'esquerra diu que per poder decidir s'ha de tenir; la dreta diu que per poder decidir s'ha de saber

Occi­dent es cons­tru­eix sobre la culpa i Ori­ent bas­cula sobre la ver­go­nya, però en la nos­tra part d'Occi­dent, el sud d'Europa afe­gim al remor­di­ment un tret comu­ni­ta­rista, pres de l'Església catòlica, que con­forma l'Estat en la seva dimensió actual: social, gai­rebé com­pas­siu, decla­ra­ment soli­dari. Per això, mal­grat el seu mili­tant anti­cle­ri­ca­lisme, hi ha un com­po­nent religiós en tota l'esquerra, que la fa en gene­ral simpàtica, mal­grat el greu error de diagnòstic que suposa equi­pa­rar bé comú i interès gene­ral, i més encara, interès gene­ral i interès públic. Li deu a la cul­tura jude­o­cris­ti­ana, i en par­ti­cu­lar al sermó de la mun­ta­nya, la seva popu­la­ri­tat entre la gent, però han trans­for­mat les benau­ran­ces en el Levi­a­tan de Hob­bes sense que quasi ningú se n'adoni. Si Teresa For­ca­des omple espais, molta gent d'esquer­res comença a com­pren­dre que part dels seus repre­sen­tants ja for­men part del “sis­tema”.

S'afirma que els par­tits han renun­ciat a la seva ide­o­lo­gia, però el que suc­ce­eix és que totes les mani­fes­ta­ci­ons pro­gramàtiques són esquer­ra­nes, o en versió light, soci­al­demòcra­tes. Altra cosa és, després, el marge que l'eco­no­mia i els seus agents dei­xin en un pano­rama cada cop més man­cat de sobi­ra­nies defi­ni­des. Però pel que fa a les pro­pos­tes, totes cauen de la banda de les sim­pa­ties, a favor dels infor­tu­nats, crítics amb les grans for­tu­nes, bel·lige­rants amb els pode­ro­sos. Tots par­len de la petita i mit­jana empresa com si fos la solució per a tots els pro­ble­mes, i de la gran empresa com si no en for­mes­sin part milers de tre­ba­lla­dors, tots diuen que podrien exis­tir amb menys funció pública, però ningú parla de treure altra cosa que els asses­sors i nome­nats a dit pel par­tit con­trari. Tots cri­ti­quen les sub­ven­ci­ons, quan no cauen de la seva banda, i tots tit­llen de poli­tit­za­des les ins­ti­tu­ci­ons de con­trol menys en aquell esbirro que han estat capa­ces de col·locar-hi.

Per això tots ells com­par­tei­xen en la seva acció el dogma irre­nun­ci­a­ble de l'esquerra: una defensa impla­ca­ble de les estruc­tu­res d'estat, del ser­vei públic com a eix de l'acció política i fins i tot, amb la boca petita o gran, de la funció pública com a única agent fia­ble dels esmen­tats ser­veis. Els va a tots ells el vot, ja que el nom­bre dels que no són fun­ci­o­na­ris, o assa­la­ri­ats de renda baixa i mit­jana baixa, o atu­rats, o clas­ses pas­si­ves són, i més encara en temps de crisi, mino­ria. Les mino­ries en democràcia sem­pre per­den, per això els jocs sota la taula de les grans cor­po­ra­ci­ons amb (tots) els par­tits, amb els Villar Mir de torn donant diners (també) als sin­di­cats: cal la pau social per a con­ti­nuar amb el negoci.

Mal­grat l'abandó de les tesis lli­be­rals en mans d'uns supo­sats defen­sors que sols ho són de la des­re­gu­lació, de la selva més ferotge i dels seus interes­sos fora mida, la política s'omple la boca amb la paraula lli­ber­tat. I aquí ve la dis­tinció ideològica: l'esquerra diu que per poder deci­dir s'ha de tenir; la dreta diu que per poder deci­dir s'ha de saber. Però l'esquerra li res­pon que per poder saber s'ha de tenir una bona ins­trucció, que al final vol dir tenir. I la dreta calla, perquè en rea­li­tat també ella està obse­dida amb el tenir. L'esquerra gua­nya. La dreta s'aver­go­nyeix d'excel·lir, de pre­miar l'esforç, de mesu­rar les for­ces de sor­tida, d'enal­tir la gent que s'aven­tura a fer la tra­ves­sia sense xarxa, d'admi­rar qui és capaç d'impo­sar-se als seus pro­pis pen­sa­ments de tene­bra, i de sen­tir-se repre­sen­tat en qui és vençut i s'aixeca. Per això una ERC sense res­pon­sa­bi­li­tats de govern i dis­curs simpàtic a la massa des­es­pe­rada pot equi­pa­rar la lli­ber­tat amb el diner sense que ningú s'aver­go­nyeixi. Després arri­barà el remor­di­ment, quan s'hagi de reconèixer que amb la inde­pendència no aug­men­tarà el diner, sols l'opor­tu­ni­tat de fer les coses millor de com s'han fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.