Opinió

L'endemà del dissabte

Estrès.

A l'Eixample barceloní, a la cantonada de Marina amb la Gran Via, s'ha obert una botiga nova. Per bé que l'espai interior sigui ple de sofàs i poltrones luxosos, no és pas cap botiga de mobles. Tot i que s'hi ofereix un “test d'estrès”, no és pas cap gabinet de psicòlegs. Hi ha molts exemplars del mateix llibre (Dianética) a l'aparador, però no és pas cap llibreria. El que s'hi ven és una religió (reconeguda com a tal per l'Estat espanyol, aquesta botiga no paga impostos) el nom de la qual –la cienciologia– no consta en cap rètol, enlloc, potser perquè aquesta fe té més mala fama que mai, en bona part a causa de la publicació d'un llibre (Beyond Belief, 2013) escrit per Jenna Miscavige (la neboda de l'actual cap de l'Església, David Miscavige).

Càstig.

L'autora hi revela que, dels 6 anys fins als 12, ella i altres fills de cienciòlegs havien de fer treballs forçats –com ara carretejar travesses de tren i roques amunt i avall– a la granja californiana on tots havien de viure, sense els pares. Quan tenia 7 anys, havia de signar un contracte en què prometia que dedicaria la seva vida actual i totes les reencarnacions futures a la cienciologia durant els propers cent mil·lennis. Als 12 anys, va entrar al Sea Org (‘Organització marítima') –el clergat de la cienciologia, a què els seus pares ja pertanyien–, en què havia de portar un uniforme de mariner i treballar 15 hores al dia, 7 dies la setmana (gairebé sense vacances). També hi havia de fer cursos que consistien, entre d'altres coses, a aguantar insults interminables sense immutar-se o parlar amb cendrers de vidre com si fossin persones. Durant quatre anys, només va veure els pares tres cops. Quan es va casar, als 19 anys, li van prohibir tenir fills (tal com passa amb tots els membres de la Sea Org; els avortaments hi són habituals). I quan en va marxar, van prohibir que tingués cap contacte amb els amics i familiars que encara pertanyien a l'Església.

Poder.

El més interessant de tot plegat, potser, és la reacció de la mateixa Església, tant a les declaracions de la Jenna Miscavige com a les d'altres fugitius: fa el sord, com si les opinions de tota aquesta gent no comptessin per a res. Qui vulgui veure un paral·lelisme entre la secta més gran del món i el comportament actual d'un cert estat ibèric, que el vegi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia