Opinió

Els catalans no volem saber res del nou rei

Quan ens mirem les coses des de
molt lluny, moltes vegades hem de recórrer a la simplificació per poder
entendre el que estem mirant. És el que succeeix moltes vegades amb la informació internacional. Llegim que els islamistes radicals estan conquerint l'Iraq, però poques informacions ens expliquen en detall què tenen a veure amb tot plegat les disputes atàviques de sunnites i xiïtes, o quin paper hi juguen els kurds o el petroli.

Quan els mitjans internacionals expliquen el que està passant a Catalunya, molts cops també simplifiquen les coses per poder oferir una anàlisi més o menys completa en un espai sempre escàs.Un exemple el vam tenir aquesta setmana quan el Congrés dels Diputats espanyols va tramitar la llei orgànica d'abdicació reial. La premsa internacional va fer extensiva l'abstenció de Convergència i Unió a tots els parlamentaris catalans, sense matisos. És ben sabut que molts diputats catalans van votar a favor i molts altres, en contra, ja siguin del PSOE, del PP, d'ERC o d'IU. La imatge que es va transmetre i que va reeixir a escala internacional va ser la de l'abstenció catalana davant la successió reial, i va ser interpretada com una actitud d'indiferència que explica el procés de desconnexió de Catalunya respecte d'Espanya. “El debat parlamentari va posar de manifest les tensions polítiques i territorials que esperen el rei Felip VI, amb els legisladors catalans abstenint-se de votar, i en canvi reclamant al nou rei que doni suport al seu pla de fer un referèndum d'independència”, explicava als seus lectors el diari The New York Times.

Encara més sorprenent és la forma com molts mitjans han presentat el portaveu parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida. Per a molts, el líder d'Unió és poc menys que un independentista radical que va manifestar el rebuig dels catalans al nou monarca i la decisió irrenunciable de celebrar un referèndum el 9 de novembre. Això deia el mateix New York Times: “Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu parlamentari de CiU, el partit de govern a Catalunya, va dir que els catalans han estat exclosos de la història d'Espanya pels principals partits de l'Estat, així com per un rei que s'ha negat a reconèixer les demandes catalanes de més autonomia.El govern català té previst celebrar un referèndum d'independència al novembre, que el govern de Rajoy ha declarat il·legal i ha promès impedir. ‘Espero que el nou rei sigui sensible a les demandes de la ciutadania catalana, així com a la crisi de les nostres institucions', va dir Duran i Lleida.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia