Opinió

La columna

Port Ric

Ara que Espanya està a punt de perdre una de les seves autonomies, en podria tenir una de nova

José Nieves Seise –un criminòleg porto-riqueny– acaba de fundar el Movimiento de Reunificación con España (MRE) l'objectiu declarat del qual és aconseguir que Puerto Rico torni a ser “provincia de ultramar española”. (L'eslògan principal del MRE és: Es hora que Puerto Rico vuelva a casa!). O sigui, ara que l'Estat espanyol està a punt de perdre una de les seves autonomies, al cap de ben poc en podria tenir una de nova. O no. Perquè és molt difícil esbrinar quanta gent dóna suport al MRE a Puerto Rico. Tot i que té gairebé 8.000 “m'agrada” a la seva pàgina de Facebook, al seu blog, a la foto d'una notícia sobre una trobada que el MRE va organitzar per presentar la bandera oficial del moviment (una creu groga sobre un rerefons vermell) hi surten exactament dues persones, incloent-hi el mateix senyor Nieves.

Pel que fa a Espanya, Fox News assevera que l'únic suport formal que el MRE n'ha rebut prové del Partido Libertario de España, una formació curiosa que, entre altres coses, està en contra de l'Obamacare. I s'ha de dir que els postulats històrics del MRE tampoc no semblen gaire encertats, atès que, al segle XIX, els portoriquenys –que volien ser independents– van lluitar contra els espanyols (fins al 1898, any en què Espanya va cedir Puerto Rico als Estats Units). Avui en dia, els dos partits principals porto-riquenys –lluny de voler tornar a la mare pàtria– demanen o bé que es mantingui l'estatus polític actual (estat lliure associat) o bé que Puerto Rico entri plenament a la Unió dels Estats Units, respectivament. Està per veure, doncs, quin èxit tindrà el MRE en les eleccions locals del 2016. Això sí, si arribés a convèncer Madrid d'acceptar Puerto Rico com la 18a (o potser, aleshores, 17a) comunitat autònoma espanyola, el govern central tindria un altre idioma cooficial per subordinar al castellà amb l'arrogància habitual: l'anglès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia