Opinió

Pel broc gros

Respectes i perills entre pedals i motors

Tura Soler / tsoler@presencia.cat

Les dues ciclistes anaven molt ben uniformades i molt acolorides per fer goig. Però els colors dels semàfors es veu que no els distingeixen

'he trobat en un episodi de trànsit curiós dos cops, una situació pràcticament idèntica, en el mateix escenari, amb només dos dies de diferència. Estava jo amb el meu modest turisme aturada com mana el codi en un semàfor vermell a la sortida del poble en l'encreuament de la GI-524, carretera principal que comunica amb les capitals de comarca Olot i Banyoles. Vaig esperar, com toca, que tingués el meu semàfor verd, cosa que suposa que els que pugen i baixen per la GI-524 el tenen vermell, per arriar i entrar a la carretera. Ai! Ensurt! Dos ciclistes pedalant al seu aire com si el semàfor no existís. Con que anaven de pujada i no anaven a una gran velocitat no em va costar gaire esquivar-los sense envestir-los. Però l'esglai i l'enrabiada em va quedar. Dos dies després, quan encara tenia molt present l'espant rebut, l'escena es va repetir al mateix escenari. Però amb la diferència que, aquest cop, les bicicletes em van venir de l'esquerra i de baixada i per tant a molta més velocitat, i em van passar fregant el morro del cotxe. L'espant va ser més gran. Les dues ciclistes que van passar a tot drap davant meu i del semàfor que tenien vermell anaven molt ben uniformades i molt acolorides per fer goig per la carretera, això sí. Però els colors dels semàfors es veu que no els distingeixen quan es va a passeig sobre dues rodes. I tampoc no els importen els espants que donen als que menem vehicles de quatre rodes i motor. A la ciutats veig que els carrers són plens de senyals que demanen respectar els que circulen en bicicleta. I tant. Se'ls ha de respectar i agrair que contribueixin a reduir la contaminació anant a la feina o fent els desplaçaments evitant anar en cotxe. Tot el meu respecte. Però a les carreteres, els ciclistes, que majoritàriament fan esport o van a passeig, haurien de respectar les normes de circulació. Si no, ens posen a tots en perill i a ells mateixos també. I per més que m'ho expliquin tampoc no veig normal que per fer una cursa de bicicletes (activitat d'esport, oci, lleure o com en vulgueu dir) es tanqui al trànsit durant sis hores una carretera que uneix dues capitals de comarca. Una via pública pot ser segrestada per a l'ús particular d'uns aficionats a pedalar en detriment del dret de circulació de la resta de la gent? No sembla respectuós.


M



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia