Opinió

LA CRÒNICA

Les Fires i el Casero

Fa 34 anys que el premi de novel·la curta Just M. Casero va unit a les Fires i Festes de Sant Narcís. Organitzat per la Llibreria 22, ha estat i és una experiència gratificant, plena de bons moments, de moments inoblidables. La Llibreria 22, en els plantejaments inicials, tenia previst crear un premi literari. Va coincidir la posada en marxa del premi amb la prematura i malaguanyada mort de l'activista cultural i fundador d'El Punt Just Manuel Casero, un home d'arrels humils que mai va oblidar els seus orígens i que va destacar per la seva lluita a la recerca d'una societat millor. El premi porta el seu nom per honorar-lo i no oblidar la seva persona i la seva feina. L'aposta de fer-lo coincidir per aquestes dates va ser deguda a dues qüestions pràctiques. Durant tots aquests dies en què la gent va a les fires, a concerts, al cinema, al teatre, a exposicions, a barraques, a ballar... no hi havia cap oferta literària. Dos anys més tard, es va instituir el premi de periodisme Manuel Bonmatí, que arribava per les mateixes dates; però en els darrers anys s'ha deixat de celebrar per Fires. La segona qüestió era que sortíem, i encara ara ho fem, amb un pressupost mínim i per tant fent la festa de lliurament del premi per aquestes dates teníem i tenim una publicitat gratuïta, de gran nivell, en els actes del programa de Fires. La pretensió del Casero era i és facilitar a tota una sèrie d'autors primerencs la possibilitat de fer-se conèixer i de publicar la seva opera prima. El Casero és un premi que amb els anys s'ha fet un lloc en el món literari català per la seva independència a l'hora de triar l'obra guanyadora, que sempre és la que li agrada al jurat, sigui d'allà on sigui l'autor. L'han guanyat Pep Bras, Rafael Vallbona, Miquel Fañanàs, Josep Maria Fonalleras, Dolors Garcia, Josep Pujol, Lluís Muntada, Josep Valls, Sílvia Manzana, Joan-Daniel Bezsonoff i Oriol Ponsatí-Murlà, entre d'altres.

En els darrers 22 anys, el lliurament del premi va lligat a les Propostes de Poesia, una sèrie d'actes paral·lels al premi que estan relacionats amb la poesia i que es combinen amb homenatges o reconeixements a escriptors d'arreu. Aquestes propostes es fan en col·laboració amb la sala La Planeta i tots els actes que es porten a terme a la mateixa sala són amb entrada lliure i gratuïts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia