Opinió

la crònica

La diàspora socialista

Fa uns dies, a Santa Coloma de Farners es va presentar la candidatura de MES (Moviment d'Esquerres) per a les municipals. La candidatura estarà encapçalada per Teresa Garcia Recasens, socialista de tota la vida i militant del Partit dels Socialistes de Catalunya fins al setembre de l'any passat. Va deixar el PSC per la posició del partit sobre el dret a decidir i el sobiranisme.

Un centenar de persones van assistir a l'acte. Els exconsellers Antoni Castells i Marina Geli acompanyaven la candidata. Marina Geli, molt clara i contundent, va argumentar sobre la necessitat imperiosa que el socialisme no quedi marginat del procés sobiranista. Molts votants d'esquerres necessiten tenir un referent socialista i sobiranista, va dir.

Antoni Castells va iniciar la seva intervenció fent un gran elogi de l'alcalde Antoni Solà, de CiU, elogi que va allargar potser en excés. Vaig observar algunes cares de sorpresa.

Al llarg del seu discurs es va mostrar molt prudent i no va parlar de sobiranisme, sinó del dret a decidir, afegint-hi que aquest dret s'haurà d'expressar en un referèndum acordat amb l'Estat espanyol. També va fer una defensa aferrissada de la MAT. Aquí les cares no eren de sorpresa, sinó de desaprovació total.

La desaprovació la va manifestar prou –i amb força– Teresa Garcia en la seva contundent intervenció, en què va manifestar l'oposició frontal al ramal de la MAT que va de les Guilleries a Riudarenes.

Aquestes diferents visions de la realitat sociopolítica dels escindits del PSC i que ara formen el Moviment d'Esquerres, i també amb Avancem, em porten a fer unes quantes consideracions.

D'entrada, costa molt entendre per què no formen un sol projecte polític quan la raó de l'escissió és la mateixa. Per què Avancem i MES no es fusionen en un sol projecte? Per què dins el Moviment d'Esquerres hi ha visions tan diferents sobre el procés, com ara les expressades per Antoni Castells i Marina Geli? Per què encara molts dels grans referents socialistes de sempre (Castells, Tura, Nadal...) ara compromesos amb MES, són tan poc clars i en conseqüència tan ambigus en el tema sobiranista? Com és que encara parlen del dret a decidir si ara el que es planteja és independència sí o independència no? Seria molt positiva una posició unànime en el tema nacional.

Un altre tema poc comprensible és el que fa referència a les llistes municipals. Esquerra Republicana i MES aniran junts en uns 7O municipis de Catalunya, entre aquests Girona. És una bona noticia agrupar sensibilitats d'esquerra i sobiranistes. També Avancem anirà amb ERC en una bona colla de municipis. També és una molt bona noticia. Per què a Girona, doncs, Avancem va amb CiU, i MES amb ERC? Algú ens ho hauria d'explicar, en cas contrari no es pot entendre, i no vull ser malpensat.

En alguns pobles i ciutats, com ara Santa Coloma o Sant Feliu de Guíxols, MES anirà sola a les eleccions municipals. No hauria estat millor anar amb ERC com en tants altres pobles i ciutats?

He començat l'article i el vull acabar parlant de Santa Coloma. Certes informacions asseguren que s'hi presentaran tres llistes socialistes: l'oficial del PSC (Manel Roqueta), la de MES (Teresa Garcia) i la llista d'un excandidat socialista a l'alcaldia, Rafel Reixach. Quin desori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia