Opinió

Per Sant Jordi a Mèxic

A la ciutat de Mèxic
han començat a seguir
els nostres passos
i a la gran seu de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) cada vegada
es fan més coses
amb motiu del Sant Jordi bibliogràfic

Diumenge passat, a la caiguda de la tarda, passejàvem tot xino-xano gaudint que aquesta hora l'ambient és magnífic a la ciutat de Guadalajara, sobretot ara que s'acosta l'època de més calor i més encara quan no hi ha massa tràfec. Vam quedar-nos una bona estona contemplant l'estàtua de Sant Jordi, de Josep Llimona, que l'any 2004 ens va regalar l'Ajuntament de Barcelona, amb motiu de la XVIII Fira del Llibre de Guadalajara, que, com se sap, va tenir la cultura catalana com a convidada d'honor.

Animat per la meva interlocutora, vaig recordar amb quina emoció havíem presenciat quan el Molt Honorable President Maragall la va inaugurar i va imposar al carrer el nom de Rambla de Cataluña. Des d'aleshores el carrer ha quedat tancat als cotxes, ja que l'estàtua ajuda a impedir-los l'entrada, i es presta així a un grapat d'activitats, gairebé sempre culturals.

Estirant el fil vaig pensar també en les poques coses que se sabien de Catalunya a Guadalajara abans d'aquells anys. Ja n'havien passat trenta-cinc des que es van celebrar a la mateixa ciutat els Jocs Florals de la Llengua Catalana, que, tota proporció guardada, també havien fet un cert rebombori, i havien passat quatre dècades de la primera i darrera visita del Barça per jugar a la capital de Jalisco.

Com han canviat les coses, afegí. Ara les samarretes culers es veuen per tot arreu, les enquestes demostren que els blaugrana tenen més simpatitzants que qualsevol altre equip de la lliga espanyola, de Catalunya se'n parla constantment i fins i tot hi ha una Biblioteca Catalana dins de la gran i moderna Biblioteca Pública de Jalisco.

Encara més: allà mateix, a la Rambla Catalunya, per Sant Jordi s'ha fet una festassa bibliogràfica, com cada any d'ençà el famós 2014, que, per cert, cada vegada és més gran. Els habitants de Guadalajara, dits tapatios, l'hem abraçat també com el dia mundial del llibre.

Encara que no els agradi acceptar-ho, a la ciutat de Mèxic han començat a seguir els nostres passos i a la gran seu de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) cada vegada es fan més coses amb motiu del Sant Jordi bibliogràfic i, és clar, també hi haurà una important presència catalana. No pas per part de l'Orfeó Català de Mèxic, que fa molts anys que no serveix de res pel que fa a Catalunya, sinó d'un magnífic grup que constitueix la delegació mexicana de l'Assemblea Nacional Catalana, que ja en fa uns quants que s'escarrassa per enfortir la seva presència a la UNAM i altres indrets.

Aquest any s'han venut i s'han regalat llibres. En van presentar un d'un afamat caricaturista catalanomexicà i hi va haver importants conferències d'Arcadi Oliveres, que, per cert, també va venir a Guadalajara a parlar a les aules universitàries i a la televisió.

Amb el mateix motiu, a Guadalajara també s'ha publicat un fullet titulat Cataluña ayer y hoy. A més, tant a Guadalajara com a Mèxic i segurament en altres indrets del país van sortir diversos articles sobre el valor actual de Sant Jordi i de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia