opinió

La consulta fou possible per la gran unitat de tothom

El poder rau en la gent. Quan hom treballa amb les persones de la societat civil que col·laboren generosament sense cercar rendibilitats polítiques ni interessos personals, els resultats solen ser òptims. Arenys de Munt té un autèntic tresor en les seves entitats i associacions

La unió dels partits polítics fou determinant. Dissortadament costa de veure en un mateix front AM2000-EPM, CiU, ERC i la CUP, sobretot a nivell nacional

Quan el regidor de la CUP anunciava els resultats derivats de la consulta popular sobre l'autodeterminació, una explosió de joia i d'eufòria multitudinària envaïa la Riera, una cridòria que ressonava arreu acompanyava abraçades de complicitat que es feien encomanadisses entre els centenars de persones que havíem esperat pacientment els resultats de l'escrutini.

Esforç, coneixement, habilitat. Per arribar a aquell moment tan màgic havíem treballat acuradament, pensant en tot. Havíem repassat totes les passes zelosament, projectant amb convicció, intel·ligentment, cada detall. Es repartiren totes les tasques optimitzant les habilitats de cadascun dels integrants de la comissió organitzadora de la consulta. Des del viatge a Prada, a la Universitat Catalana d'Estiu, on s'obtingueren uns resultats excel·lents, sobretot el suport de distintes personalitats del món polític, acadèmic, cultural… fins a la planificació dels mítings de suport a la consulta, la confecció de la web, la signatura dels excàrrecs i càrrecs electes, la preparació de les paperetes (a la web hi ha explicat el full de ruta que vàrem seguir).

El poder rau en la gent. Quan hom treballa amb les persones de la societat civil que col·laboren generosament sense cercar rendibilitats polítiques ni interessos personals, els resultats solen ser òptims. Arenys de Munt té un autèntic tresor en les seves entitats i associacions. Són les que dinamitzen constantment el poble. Presidents i representants del món cultural, esportiu, ludicocultural, amb presència destacada del jovent, que hi col·labora entusiasmat. La seva implicació fou importantíssima, tenint en compte el grau de desafectació per la política, especialment de la nostra societat jove.

Unitat per damunt de tot

La unió dels partits polítics fou determinant. Dissortadament costa de veure en un mateix front AM2000-EPM, Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya i la CUP, sobretot a nivell nacional. Cada partit cerca massa el protagonisme. Aquesta vegada, els mítings de suport a la consulta foren una excepció: unitat per la independència; primer, el país i la seva gent, després, el partit. L'escenografia, les recitacions, l'himne, la presència emotiva de representants polítics i el seu discurs encomanadís i colpidor feren brollar més d'una llàgrima i ompliren la sala de clams i proclames reivindicatives.

Un testimoni viu i directe de persones significatives i properes. S'escollí molt encertadament les persones que intervingueren en el segon míting. Representaven moltes sensibilitats socials i el seu testimoni es féu divers i molt enriquidor. Fou especialment emotiva la intervenció d'immigrants d'Àfrica, l'Amèrica del Sud i Europa, curulls de sentiments per Catalunya, maldant i assolint d'oferir el seu testimoni en català. La independència vindrà de la mà de la integració i de la tolerància.

La desfilada de l'Onze de Setembre constituí un punt molt àlgid. Quan la gent veia la pancarta d'Arenys de Munt cridava emocionada: «Tots som Arenys de Munt», «Sou collonuts», «Visca Arenys de Munt»…Les persones de la comissió ho visqueren intensament i emotiva. Els discursos dalt l'escenari davant de milers de persones arribaren al moll de l'os; un alcalde parlà de la imminència del dia en què Catalunya serà lliure; un poeta parlà d'un somni que es farà realitat. Mentrestant, uns altres arenyencs donaven a conèixer el fet a la Fira d'Entitats que hi havia a l'entorn de l'Arc de Triomf. Un èxit de tots i per a tots.

Seriositat i transparència

Personalitats, observadors, avaladors molt ben escollits. Atorgaren un plus de seriositat i transcendència a la consulta: polítics, senadors, parlamentaris, juristes, degans, escriptors, periodistes. La consulta adquirí pàtina de referèndum, una més gran legitimitat –que ja tenia– en tots els detalls i àmbits. Força polítics del país quedaren sorpresos de les personalitats que acompanyaren en tot moment la consulta.

Una sala de premsa muntada professionalment. Arenys de Munt té moltes persones amb recursos. Companys de TV nacionals col·laboraren en l'organització i la seva aportació fou fonamental. L'acreditació obligatòria i les declaracions espaiades i programades donaren facilitats a la premsa, que seguí molt professionalment l'esdeveniment. El suport de mossos, policies i servei d'ordre civil s'ajustà a les necessitats i garantí la seguretat de les persones i el lliure exercici de la consulta. La seva actuació fou excel·lent i ajustada al moment. S'ha d'agrair l'actuació dels voluntaris de la CUP de Mataró, els interlocutors més escaients amb el món antifeixista i independentista. Una part important que la consulta reeixís i fos un exemple de civisme és deguda a la seva intervenció.

Arenys de Munt esdevingué una gran festa en tot moment. S'organitzaren botifarrades i arrossades, es feren centenars d'entrepans, actuacions de cantautors; la Breda de l'Eixample també hi col·laborà, com sempre. El poble fou en tot moment una gran festa, amb ambient distès, alegre, convivencial i participatiu.

Sovint s'identifica l'independentisme amb aldarulls, disbauxa i incivisme. Es demostrava tot al contrari. La gent del poble acollí amb afabilitat les persones arribades d'arreu. Arenys de Munt se sentí orgullosa de ser aquest nou punt de partença cap a la independència del nostre país. Dependrà de la unitat entre la gent, del treball ben fet i de la pedagogia propera, clara i senzilla que sàpiguen fer els organitzadors de les consultes, perquè aquestes esdevinguin un èxit. Hi hem d'esmerçar totes les nostres capacitats si hi volem reeixir. Ens hi juguem molt i tot dependrà de nosaltres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.