Opinió

Pel broc gros

Les flamarades arriben al jutjat segons el vent

Tura Soler / tsoler@presencia.cat

Ningú no ha desfilat cap a la comissaria o el jutjat per les imprudències lúdiques amb resultat d'incendi

iraré de background (vocable anglès ben introduït a la llengua tot i que en podríem dir arxiu i tots en entendríem) per explicar unes incongruències. El fiscal i la Generalitat, erigida en acusació particular, van arribar a demanar penes de set anys de presó per a un noi de Girona, Josep Alcalà, que el 7 de novembre del 2004 tot feinejant amb una serra radial, sense voler, va calar foc a Girona. A part de la presó li demanaven una multa de 4.000 euros i que pagués els 48.000 euros i escaig per la feina que van tenir els bombers a apagar el foc. Un altre cas: Valentí Gómez, un jardiner que cremava brossa i restes vegetals, es va asseure al banc dels acusats i va afrontar una pena d'11 mesos de presó, una multa de 6.050 euros i una indemnització d'uns 65.000 euros com a sospitós de ser el causant d'un foc que la tramuntana es va encarregar de fer gros a Santa Cristina d'Aro. El jardiner en va sortir absolt però el noi que treballava amb la radial no es va poder lliurar de les flamarades judicials i va ser condemnat a dos anys de presó. Hi ha molts més casos de gent que ha estat detinguda, imputada, jutjada i/o condemnada per haver provocat un incendi, però he triat aquests dos en ser les víctimes persones cremades judicialment mentre feinejaven perquè em serveix millor per explicar la paradoxa que vull revelar.

Aquí va: aquest any, abans i després de la diada de Sant Joan (que ja no es pot celebrar amb la tradicional, inofensiva i controlada foguera), enmig d'un bombardeig de comunicats que alertaven del gran risc d'incendi, els bombers s'han atipat d'anar a apagar focs i més focs per culpa dels eixelebrats que no han parat de llençar petards i coets a tort i a dret, ja fos el dia de la revetlla (autoritzats) com el dia que els passés pel barret. Hem tingut focs causats pels petards a Blanes (dos), a Vilamaniscle, a Bescanó i etcètera... i, en canvi, no hem vist ningú desfilant cap a la comissaria o el jutjat per aquestes imprudències lúdiques amb resultat d'incendi. I podeu pensar que podria ser que no s'hagués identificat els culpables. Però el cas, així ho tinc confirmat, és que no es va ni obrir cap investigació. I doncs el missatge que queda: si cales foc fent el beneit tens impunitat, si treballant amb foc i se t'escapa, et cau tot el pes de la llei.


T



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia