de reüll

L'esperada foto

Quan encara no fa dos anys de l'inici d'aquesta segona legislatura, la imatge de l'executiu dels socialistes és de debilitat

José Luis Rodríguez Zapatero ja té la tan anhelada foto amb Barack Obama. És la imatge de l'inici del desgel de les relacions entre els Estats Units i l'Estat espanyol, a la nevera des de la retirada de les tropes espanyoles a l'Iraq fa cinc anys, amb topades entre l'executiu del PSOE i l'administració de George W. Bush incloses. Dubto que l'esperadíssima reunió sigui un «fet històric per al planeta», tal com la definia fa mesos l'exultant secretària d'organització del PSOE, Leire Pajín. Encara és aviat per veure en què acaba la col·laboració «fraternal» que Rodríguez Zapatero està disposat a obrir amb els Estats Units, amb qui, de moment, ja s'ha compromès a enviar més efectius a l'Afganistan. I això malgrat que la setmana passada el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, qüestionava la missió de les Nacions Unides, després de la mort d'un militar espanyol en un atemptat.

Mentrestant, el cap de l'executiu espanyol ja té una imatge oficial –complementària a la de les seves filles?– amb què mirarà de treure el cap en un moment en què la seva popularitat toca fons. La desastrosa gestió de la crisi –no ho dic jo; aquí, la Cambra de Barcelona i la Cecot, per exemple, han criticat les mesures impulsades per «improvisades»– l'ha posat en una situació complicada. Quan encara no fa dos anys de l'inici de la segona legislatura, la imatge de l'executiu dels socialistes és de debilitat i ve corroborada per la solitud al Congrés, on s'haurà de veure finalment quin suport tindran per aprovar el pressupost de l'Estat per a l'any vinent. Les enquestes electorals publicades per mitjans d'orientacions diverses ja situen el PP a com a mínim tres punts d'avantatge per davant dels socialistes, fins i tot amb els populars immersos en la seva pròpia crisi interna, a càrrec del serial del cas Gürtel.

Rodríguez Zapatero intenta ara treure rèdit de la seva imatge exterior i, coincidint amb la presidència espanyola de torn de la UE, el primer semestre del 2010 mirarà de remuntar la seva popularitat, una estratègia que recorda la del president francès, Nicolas Sarkozy. Però a l'Estat espanyol els indicadors econòmics segueixen caient. Ahir se sabia que l'IPC manté el descens, i aquest setembre ha arribat al -1% (-0,5% a Catalunya). I l'atur se situa en un 18%, o el que és el mateix, hi ha més de 3,7 milions de desocupats. Les dades són negatives. I això a Rodríguez Zapatero no li ho arregla Obama, per més que li hagin donat un més que qüestionable Nobel de la Pau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.