Opinió

El llibre de La Marató

El doctor Daniel Figuerola, endocrinòleg de la Fundació Rossend Carrasco i Formiguera, deia que s'havia llegit el llibre i que havia après coses

Des que es va iniciar l'any 1992, La Marató de TV3 s'ha consolidat com una de les experiències solidàries més importants del món, aconseguint lligar-se de manera íntima amb el teixit social i científic del país i impulsar la recerca biomèdica amb importants i creixents aportacions econòmiques destinades sempre a investigar les diverses malalties que any rere any fa visibles, tot ajudant a fer-les entenedores, més properes i, sobretot, a eliminar molts dels estigmes que sovint duen associades. En aquest camí de solidaritat activa i plural, l'any 2005 es va començar a editar el disc de La Marató, que ha anat acumulant artistes, cançons, èxits i rècords creixents i convertint-se en una nova peça clau a l'hora de difondre valors, de captar públics molt variats i d'apuntar-se col·laboradors artístics locals i internacionals de primer nivell.

I a partir de l'any 2008 s'hi suma un nou element, el llibre de La Marató, una col·lecció de relats i d'il·lustracions que posen negre sobre blanc la patologia escollida amb una mirada més creativa i que complementa la purament científica que aporten els professionals. Enguany tinc la sort i l'honor de ser un dels escollits per formar parts d'aquesta escuderia de 14 autors i 7 il·lustradors que donen forma al llibre, un magnífic i eclèctic treball que recull un gran espectre de mirades i de punts de vista sobre aquestes dues malalties, diabetis i obesitat, que cal vigilar i que cada vegada són més presents en les nostres vides. Per aquest motiu, per la possibilitat de seguir el procés de creació des de dins i no només com a consumidor final, estic convençut que és d'absoluta justícia reivindicar l'excel·lent treball que fa l'equip de producció, coordinat per Elena Goixens i que, en aquesta edició, compta també amb la complicitat de Llegir en Català, l'associació de nou editorials independents que han posat tot el seu entusiasme i professionalitat al servei del projecte.

És un plaer impagable formar part d'aquest col·lectiu i copsar de primera mà l'entusiasme i l'emoció que es desprèn de cadascuna de les presentacions i de les activitats públiques que es duen a terme aquests dies previs al diumenge dia 13. Fa pocs dies, el doctor Daniel Figuerola, endocrinòleg de la Fundació Rossend Carrasco i Formiguera, deia que s'havia llegit el llibre i que havia après coses. Imagineu-vos, ell que és tota una eminència en temes de diabetis, apuntava aquesta idea, que probablement és una de les claus fonamentals de La Marató: fer que les malalties es tornin properes, ja sigui desdramatitzant-les, extirpant-ne els tòpics o fent evidents els seus perills i mostrant com minimitzar-los al màxim, i aquest objectiu és probablement molt més fàcil d'aconseguir des de la literatura que des dels textos científics, i potser per aquest motiu, el llibre de La Marató és també un nou encert d'aquest gran projecte global.

I ja posats a fer, amb la voluntat de fer aportacions positives, amb l'objectiu de millorar encara més la difusió i entenent d'entrada que, per sort o per desgràcia, en la societat actual té més tirada la lletra cantada que la lletra impresa, potser seria positiu aplicar les mateixes estratègies de difusió, és a dir, fer una mena de making off del llibre tal com es fa amb el disc, entrevistar els autors tal com s'entrevisten els cantants, presentar les narracions tal com es presenten les cançons, esquitxar la programació de la CCMA amb la veu dels autors i, en definitiva, desenvolupar una estratègia global i paral·lela que afavorís més la lectura sense desmerèixer en cap moment la música. És obvi que sempre acabaria triomfant el disc amb diferència, però segur que s'aconseguiria despertar més interès per les narracions i, de passada, fomentar la lectura i els bons hàbits culturals, una qüestió que no faria altra cosa que arrodonir el cercle de valors que irradia La Marató. I amb la felicitat pintada als ulls, dos últims encàrrecs: compreu el llibre i truqueu!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia