Opinió

La columna

Malaltia

Vivim sota una constitució en què dos articles importants (el segon i el vuitè) han estat imposats per militars franquistes

A l'últim llibre d'en Josep Fontana (La formació d'una identitat. Una història de Catalunya, editorial Eumo, 2014) hi ha tot d'episodis força colpidors, com ara aquest, del 1641: les tropes del rei d'Espanya assetgen Barcelona però la resistència catalana els obliga a retirar-se fins a Tarragona (pel camí, maten desenes de civils); o bé aquest del 1694: davant la inoperància de l'exèrcit espanyol, els sometents catalans fan fora els invasors francesos (cosa que molesta a Madrid perquè els sometents donen peu a “todas las sublevaciones de Cataluña”); o aquest, del 1716: les despeses de l'allotjament de 30.000 tropes borbòniques i la imposició de nous impostos resulten en una fam generalitzada a Catalunya (i també un creixement perillós del nombre de llops, perquè s'han confiscat totes les armes de la població civil, incloent-hi els ganivets de cuina); 1805: el baró de Maldà escriu, arran de la imposició de nous impostos al Principat: “Tremolo i tremolam tots ab... la destructiva de tota Catalunya eixida d'aquell endiablat cap del ministre d'Hisenda”; 1842: quan els catalans decideixen enderrocar la Ciutadella de Barcelona, considerada un centre de terror i repressió, el govern espanyol bombardeja la ciutat amb més de mil projectils; 1909: la revolta catalana en contra del reclutament de reservistes (per defensar les mines rifenyes del comte de Romanones) és castigada amb l'execució de cinc persones, incloent-hi un carboner minusvàlid i el pedagog Ferrer i Guàrdia (tot seguit, comença el primer boicot espanyol de productes catalans); 1923-1930: hi ha la dictadura del catalanòfob Miguel Primo de Rivera; 1939-1975: hi ha Franco; 1978-2015: vivim sota una constitució en què dos articles importants (el segon i el vuitè) han estat imposats per militars franquistes (que copien un d'ells de la Ley Orgánico del Estado). 7/12/15: Juan Carlos Girauta (el candidat de Ciutadans per Barcelona) declara que “el nacionalisme és una malaltia política..., és destructiu”. Bingo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia