Opinió

LA CRÒNICA

No és això, companys

Girona ja té nou alcalde. Un alcalde per sorpresa de tothom
menys pel Molt Honorable President, que és qui l'ha nomenat. Si va ser una absoluta sorpresa el pas al costat del president Mas i l'elecció de l'alcalde de Girona per ocupar la presidència de la Generalitat, la sorpresa continua amb l'elecció de Ballesta. El nou batlle de Girona ha dit de totes les maneres possibles que se sent “legitimat per ser-ho”. Diu Joan Ribas en la seva crònica setmanal del diumenge 24 de gener: “Que ningú li discuteix la legitimitat ni cal que torni a dir-ho, malgrat que tothom sap també que ho ha estat a empentes i rodolons, fruit d'una manipulació vergonyosa.”

Ara cal que ens preguntem per què ha passat el que ha passat. O almenys intentar esbrinar les raons i motivacions de tal despropòsit. Hem de deixar clar que en democràcia les coses s'han de fer amb ètica, però també amb estètica.

En el cas que analitzem han faltat les dues coses. Només la legalitat no ho justifica tot. De fet és molt difícil justificar-ho fins i tot des del punt de vista democràtic, malgrat el que diu el senyor Ballesta: “Les llistes electorals a l'Estat espanyol són tancades i quan es vota una llista es vota des del primer fins a l'últim...” Sí, molt bé, però per què han hagut de renunciar a l'alcaldia tots els regidors actuals i han hagut de renunciar a ser regidors del número 11 fins al 19? És que cap dels nou regidors que durant cinc anys van treballar amb Carles Puigdemont no tenien la seva confiança per ocupar l'alcaldia? És molt i molt difícil d'entendre. Millor dit, no es pot entendre. I si el senyor Ballesta és tan i tan bo, per què anava de 19 de la candidatura? És que la seva bondat per accedir a l'alcaldia ha estat una mena de revelació dels déus?

Potser, al senyor Ballesta, se li va oferir d'anar als primers llocs de la candidatura i ell hi va renunciar perquè ja tenia un càrrec important i no valia la pena anar de regidor però l'alcaldia és una altra cosa?

Seria també molt interessant saber com s'ho han pres els regidors de l'equip de CDC i Demòcrates per Catalunya. De cara a l'opinió pública, tot ha estat consensuat i acceptat sense cap tensió. En l'àmbit intern, també ha estat així? Es pot dissimular, però no tant. Ens preguntem quin equip podrà formar amb regidors i bons regidors que han treballat tant com han sabut i ara es veuen dirigits per qui els ha passat la mà per la cara.

Pel bé de la ciutat, esperem que tot aquest sainet no afecti la bona gestió de la ciutat. Un alcalde en una ciutat com Girona és un factor determinant si té la confiança de la ciutadania. Desitgem que, malgrat tot, el senyor Ballesta aconsegueixi ser un bon alcalde. No oblidem que Girona ha tingut grans alcaldes i alcaldesses (Quim Nadal, Anna Pagans, Carles Puigdemont). Per això haurà de treballar molt i amb mà esquerra. S'ha de guanyar la confiança del seu grup i després la de l'oposició, que, amb bloc, ha criticat de manera molt clara i dura el procediment per escollir el substitut de Carles Puigdemont.

Ara que parlo del Molt Honorable President de la Generalitat, espero que la relliscada de tot el procés de la substitució de l'alcaldia de Girona no es repeteixi en cap altra situació complicada que es pugui trobar. I per últim, voldria recordar que Carles Puigdemont és el president d'un govern de Junts pel Sí amb el suport de la CUP i no el president d'un govern de CDC. Per tant, si fins ara era molt poc vist en les reunions i consells de CDC, així hauria de continuar, al contrari es podria produir un error que dificultaria la bona cohesió del govern i del procés cap a la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia