Opinió

Keep calm

El factor edat

Un 40% dels menors de 35 anys van votar En Comú Podem en les
eleccions del 20-D

Lluís Fatjó-Vilas, que va ser director de TNS Demoscòpia i es va jubilar l'endemà del 20-D, continua tenint passió per analitzar els resultats electorals. De la radiografia que ha fet de les eleccions espanyoles a Catalunya, és especialment interessant fixar-se en el comportament del vot en funció de l'edat, perquè hi ha diferències molt notables, perquè dóna claus de futur en un mapa en metamorfosi que encara no està estabilitzat, perquè dóna pistes als partits sobre com variar la seva tendència i perquè, en ser resultats tan recents, són vàlids per entendre què pot tornar a passar el 26-J. Un titular? El PP, Convergència i el PSC són partits envellits, marques que els joves no agafen de l'estanteria del supermercat de la política. I, en canvi, Ciutadans i En Comú Podem són marques sexies per als joves. I, al mig, ERC, una marca amb més de vuitanta anys d'història que ha sabut fer-se atractiva entre els consumidors polítics de mitjana edat.

Si anem a pams, veiem que un 40% del total de joves d'entre 18 i 34 anys voten En Comú Podem! I un 29% dels que en tenen entre 35 i 49 també ho fan. Resultat: un 72% dels votants dels comuns tenen menys de 50 anys. El cas de Ciutadans no és tan exagerat, però déu n'hi do. Perquè un 61% dels seus votants són menors de 50. El cas d'ERC és també molt curiós, perquè rep un 17% del total de vots dels menors de 35, un 18% dels que en tenen entre 35 i 49, però també un 15% de les persones que tenen entre 50 i 64 anys els voten. I ho fan un 10% dels més grans de 64. Però ERC és, clarament, un partit de votants de mitjana edat. Si ens centrem només en els seus votants, un 37% tenen entre 35 i 49 anys. Si mirem els partits envellits, veurem que només un 9% dels menors de 35 opten pel PSC. En canvi, el voten un 21% dels majors de 64. Si ens centrem exclusivament en els seus votants, un 59% tenen més de 50 anys. Un fet que encara és més exagerat en el cas de CDC. Un 60% de tots els seus votants tenen més de 50 anys. I el PP ho encapçala. Un 69% dels seus votants tenen més de 50 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia