Opinió

LA CRÒNICA

Modest Urgell i Girona

Modest Urgell té explicat com a mínim en dues versions, escrites a mà i ricament il·lustrades, com una gitaneta li va predir l'èxit com a artista i que la seva sort estava lligada al capvespre. Fa uns dies llegia aquells textos prefabrians davant d'un petit auditori reunit al menjador de la casa Masó.

La lectura –i la preparació de la lectura, sobretot– va ser un goig per mi. El pintor es reivindica contra els acadèmics que havien rebutjat la seva obra i es permet –animus iocandi– insultar-los i comparar-los amb porcs. Al costat d'un garrí amb collar daurat escriu “un acadèmic y jurat del any MDCCCLXXII grasó, retxonxo, autoritari, tonto: vist un, vistos tots... tots tallats baix lo mateix patró. Molt empaque, lentes d'or, frac, guans, citas y medallas, per anar a la profesor...

Repassa una mica la seva estada a Girona, al carrer de la Força, “sense altre companyia que un quinqué de petroli que sempre'ns feia mala cara”. “Viviam de bacallà ab patatas, bacallà.... ab ilusions: d'auques de rodolins y quatre dibuixos o ninots mal pagats...però eram felisos”. A Girona es va empescar l'auca El hombre cuchara, de la qual se sent molt orgullós en veure que al cap de cinquanta anys encara la compren els infants.

Després li arriben els reconeixements i els premis. Li plouen els encàrrecs i comença un nova i bona vida. Es traslladen al millor pis del barri del Mercadal. Deixen el bacallà i es passen al lluç amb pèsols i les confitures. Tot això a Girona. Hi munta un museu municipal. Hi exposa diverses vegades, sempre amb bona acollida.

Però em goso preguntar: quant de temps va viure en Modest Urgell a Girona? L'estudiosa Milagros Torres, en un treball publicat a Revista de Girona, considera que només un any, el 1868. Més tard sembla difícil, ja que situa Urgell el 1870 a Olot, on s'havia refugiat fugint de Barcelona a causa d'una epidèmia. Però podem pensar si els anys olotins del pintor ho són totalment. Sí, certament, hi tenia amistat amb en Vayreda, en Galway i d'altres col·legues d'ofici. Però podria ben ser que hi passés temporades sense deixar el pis de Girona. No en trobo cap constància, llevat de la datació clara d'un dels llibrets manuscrits, Gerona, MCMIV. Vivia encara a Girona el 1904? Sabem que a partir de 1895 és professor a Llotja a Barcelona, però això li impedeix viure a Girona?

Les dates són sempre confuses. A Viquipèdia llegim que el 1868, el mateix any que el sabíem pintant auques al carrer de la Força de Girona, l'Urgell és a París, on rep la influència dels moviments artístics dominants: el realisme de Courbet i de l'escola de Barbizon... Com quedem? Girona o París?

També he de dir que les seves datacions són sovint confuses. A quina data situa la premonició en què basa la història? Titula: La gitaneta de l'any MDCCCXLII (1842). Si havia nascut el 1839, tenia llavors 3 anys. Però més endavant diu que la gitaneta li va dir la bonaventura quan tenia uns 8 anys. A la segona pàgina titula Octubre de MDCCCLV (1845) per situar-hi la gitaneta negra com la nit. Tindria 6 anys. Però a la pàgina 19 escriu: Som al MCMXIII (1913) Per l'Octubre s'acompliran els LXV (65) anys que aquella gitaneta... Està parlant de l'any 1848. Per tant, el pintor hauria fet 9 anys. Ja em sembla més enraonat. El cas és que Girona va pesar molt en la memòria del pintor. Quants anys hi va viure està per saber.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia