Opinió

LA GALERIA

No tot està perdut

Castell i la Pletera demostren que és possible una millor manera de gestionar el territori

Cada vegada que vaig a la platja de Castell quedo meravellat que aquell entorn excepcional aconseguís salvar-se de l'especulació urbanística, gràcies a la iniciativa ciutadana de l'entitat Salvem Castell, que va impulsar les campanyes de defensa; als veïns de Palamós que van votar a favor de la seva conservació en el referèndum de 1994, i a l'ampli suport de molta gent i entitats, i d'usuaris de la platja. També s'ha de recordar el paper de l'aleshores alcalde de Palamós, el convergent Josep Ferrer, a qui el fet d'haver convocat el referèndum li va costar la continuïtat. Eren els anys de la Convergència dels negocis, i la propietat de la plana i el paratge de Castell era de dues societats anònimes, una de les quals de la família de Leopoldo Rodés, el moll de l'os de l'star system barceloní de la política, els negocis o d'alguns mitjans com La Vanguardia, que va prendre una posició vergonyosa davant l'assumpte de Castell. Val a dir que la línia editorial d'El Punt sempre va ser a favor de la protecció de Castell i el 1996 vam rebre el premi Castell a l'entitat que s'havia distingit pel seu treball a favor de la protecció, el mateix any que el president Pujol rebia el premi Totxana per la gestió de la Generalitat de tot l'afer. La protecció definitiva de Castell es va haver de resoldre judicialment, perquè malgrat la voluntat popular el govern de la Generalitat no es movia. Salvem Castell va obrir aquesta via abans del referèndum, i primer el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i, ja el gener del 2001, el Tribunal Suprem, van decretar que els terrenys no eren urbanitzables. Al febrer Urbanisme va requalificar Castell com a zona no urbanitzable, i la Generalitat va comprar una gran part del paratge per 2.400 milions de pessetes, uns 15 milions d'euros.

A la Costa Brava hi ha indrets excepcionals, tot i que el paisatge que em té el cor robat és el que va des de la Fosca fins a la platja del Crit, abans d'arribar a Calella, passant per la cala de Sant Esteve, les dues de barraques de s'Alguer, la platja de Castell, la cala de sa Foradada, cala Cobertera, cala Canyers, cala Corbs, cala Estreta... I es pot fer tot caminant o per mar.

En realitat, volia parlar d'un altre gran triomf de la societat civil com és la recuperació de la zona de la Pletera a l'Estartit. Una urbanització iniciada els anys vuitanta i abandonada, i que s'ha pogut recuperar per a ús públic demostrant, com en el cas de Castell, que és possible una millor manera de gestionar el territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia