Opinió

la crònica

Sainet en quatre actes

ACTE 1. Ballesta alcalde.

El fins ara alcalde de Girona Carles Puigdemont dimiteix per assumir la presidència de la Generalitat. Els primers dies d'escollir successor, tot sembla normal. Però no. De sobte, o no tant, surt el nom d'Albert Ballesta. Diuen que és el mateix president que l'ha suggerit o imposat. (Algunes veus molt properes a CDC asseguren que és el president Mas qui hi ha pres part.) Pel cas és igual. El fet és que, per poder accedir a l'alcaldia, cal la renúncia dels nou regidors de l'equip de govern, i també la dels candidats de la llista, fins al candidat número 19. L'ocupa Albert Ballesta. Durant dies ningú no sabia qui seria el nou alcalde. Ni els regidors ni els dirigents de CDC de Girona. Els regidors d'Unió volien que l'alcaldessa fos Isabel Muradàs (segona de la llista de la candidatura de Puigdemont), però els convergents de cap manera ho acceptaven. Finalment, després de moltes pressions de tots costats (incloses les del Palau de la Generalitat), Albert Ballesta fou l'elegit. És un primer acte potent que va deixar propis i estranys bocabadats. Per arrodonir-lo, Ballesta va haver de jurar el càrrec dues vegades. El sainet no podia començar millor.

ACTE 2. El cartipàs i el sou de l'alcalde

Després d'assumir legalment l'alcaldia de Girona, Albert Ballesta havia de dissenyar un cartipàs i assignar-se un sou. Totes dues coses han de pactar-se, tenint en compte que CDC no té majoria. El ple que ja estava anunciat pel dia 19 s'ha de desconvocar perquè no té el suport de cap grup. Es comença a negociar amb ERC-MES, sense arribar a cap acord (sembla que ERC es resisteix a entrar al govern). Davant la situació CDC explora altres possibilitats. Per sorpresa de tothom (menys CDC, és clar), es va arribar a un pacte amb el PP i amb C's per aprovar el cartipàs i el sou del Sr. Ballesta. Davant les crítiques de tothom (partits, mitjans de comunicació i públic en general), els convergents es defensen reafirmant el seu compromís i el de l'alcaldia amb el procés sobiranista i amb la independència de Catalunya. Aquestes declaracions són l'excusa perquè C's trenqui el pacte hores abans del ple. Embolica que fa fort.

ACTE 3. La renúncia de Ballesta i el pacte amb el PSC.

L'alcalde de Girona continua sense sou i sense cartipàs. Davant d'aquesta situació, tan extraordinària com insostenible, el senyor Ballesta es pren uns dies de reflexió. Entre reflexió i reflexió hi ha una reunió amb la cap d'ERC de Girona, la senyora Maria Mercè Roca.

En principi, les negociacions van per bon camí. S'acorda el sou de l'alcalde i la reducció de diversos càrrecs de confiança. Tot sembla indicar que l'acord està molt a prop. Però CDC i, especialment, els membres d' Unió inicien paral·lelament negociacions amb el Partit dels Socialistes. I quan tothom dóna per fet el pacte amb ERC, resulta que el dia 8 de març el pacte es fa amb el PSC i es fa oficial la dimissió de Ballesta. Esquerra Republicana es queda amb un pam de nas. Ningú, fins ara, ha explicat per què s'ha preferit pactar amb el PSC abans que amb ERC. Segur que els d'Unió hi tenen molt a veure. No serà també per no donar més ales a ERC? Tot plegat, molt poc clar i lògic.

DESENLLAÇ: Madrenas, alcaldessa

El dia 18 de març Marta Madrenas és escollida alcaldessa de Girona amb els vots de CDC i del PSC (majoria absoluta). Per fi s'ha assolit la normalitat. Esperem que duri tot el mandat i que la ciutat de Girona tingui el bon govern que durant molts i molts anys ha tingut. Ara com ara, el sainet acaba amb final feliç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia