Política

política

renovació al psoe

Batet serà adjunta a la secretaria general del PSOE al Congrés

Els socialistes reiteren l’aposta per conformar un “espai alternatiu de govern” i esperen que Rajoy convoqui Sánchez per a una reunió

No “renunciaran” a buscar acord amb Ciutadans

La diputada del PSOE Meritxell Batet serà adjunta a la secretaria general del grup socialista al Congrés, segons ha explicat aquest dilluns el portaveu del partit, Òscar Puente, en la roda de premsa posterior a la reunió de la nova executiva del partit.

Junt amb Batet, que no forma part de la nova direcció del partit després del congrés d’aquest cap de setmana, ocuparan el mateix càrrec Felipe Sicilia, Isabel Rodríguez i Pere Joan Pons, mentre que Rafael Simancas serà el secretari general.

Puente també ha explicat la intenció del PSOE és “conformar una alternativa de govern” però ha afegit que “no si no fos possible o no qualla, farà una oposició d’Estat” per fer front a l’acció de govern del PP que, ha afegit, “danya les institucions i els pilars bàsics de l’Estat”. D’altra banda, Puente ha explicat que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, espera una trucada del president del govern, Mariano Rajoy, per concretar una reunió.

En la roda de premsa posterior a la primera reunió de l’executiva, Puente ha confirmat que Margarita Robles assumirà el càrrec de portaveu del grup al Congrés i que Adriana Lastra en serà la portaveu adjunta. Sobre Robles, ha destacat la seva “trajectòria professional dilatada i amb molt de prestigi” i la seva “solvència”, junt amb el seu “compromís amb la justícia en majúscules”. Pel que fa al Senat, la direcció del grup anirà a càrrec d’Ander Gil i al Parlament Europeu d’Iratxe García.

En la proposta que ha fet per començar a perfilar una alternativa de govern al PP, el portaveu socialista ha demanat abandonar els plantejaments “massa reduccionistes” i s’ha referit al líder de Podem, Pablo Iglesias, de qui ha comentat que, per a ell, “tot és PP menys un partit”. “Hem de fer diagnòstics i anàlisis menys reduccionistes”, ha insistit Puente, que també ha assegurat que no “renunciarà a intentar” a incloure Ciutadans en una eventual aliança. En aquest sentit, ha deixat clar que la relació amb els líders de Cs i Podem serà “normal i fluïda” i “sense cap litúrgia especial”.

Puente ha acusat el govern espanyol de “danyar les institucions i els pilars bàsics de l’Estat” i l’ha acusat de fer un ús partidista de l’administració de justícia, com la Fiscalia; i de l’Agència Tributària. També, ha criticat que mantingui en el gabinet el ministre de Justícia, Rafael Català; i el d’Hisenda, Cristóbal Montoro, després que el TC declarés il·legal l’amnistia fiscal. També s’ha referit al mitjans de comunicació públics i ha aprofitat per avançar que aquest dijous presentarà una proposició de llei per cessar el consell d’administració de RTVE, en el què serà, ha dit, “una pedra de toc” per veure quines aliances es poden teixir.

En aquesta aliança, Puente ha comentat que no acceptarien la inclusió de partits independentistes, però no ha renunciat a dialogar-hi. “No es pot compartir un model de país amb qui no vol formar part d’aquest país”, ha subratllat el portaveu socialista, que ha defensat el “diàleg, entesa i recerca d’una solució pactada i votada” però sempre amb Catalunya dins d’Espanya.

L’article 155 seria una “mesura cruenta”

Sobre una hipotètica aplicació de l’article 155 de la Constitució, que implicaria la suspensió de la Generalitat, Puente ha comentat que “és una idea que només Alfonso Guerra ha posat sobre la taula”. “Deixem-ho com una opinió, prefereixo no anar més enllà”, ha afegit Puente, que ha apostat per “solucions prèvies anteriors, menys cruentes i dialogades perquè no es produeixi”, ha assenyalat.

Per això, ha apostat per situar-se entre el “rupturisme dels independentistes i l’immobilisme de Rajoy”. “A veure si d’aquesta som capaços d’impulsar un procés al nostre país perquè no haguem d’arribar a aquestes solucions cruentes”, ha comentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA