Política

procés sobiranista

L’1-O i la fallida de l’Estat

El PP admet en un debat a El Punt Avui Televisió que Rajoy està obligat a actuar davant el repte de fer un referèndum

La CUP posa el procés en mans de la gent i el PSC es reafirma en la tercera via

L’endemà de la Diada les posicions dels partits no han variat i la gestió de la situació política arran de la convocatòria de l’1-O es presenta força complexa tenint en compte l’avís que ahir el diputat del PP al Parlament de Catalunya Fernando Sánchez va llançar en el debat a El Punt Avui Televisió.

“El govern espanyol té l’obligació d’actuar, si no ho fa és la fallida de l’Estat”, va advertir el parlamentari el mateix dia que arribaven a la cambra catalana i a la Generalitat les notificacions sobre la suspensió de la llei del referèndum i les querelles de fiscalia. Va ser la diputada i presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, qui precisament va ratificar les paraules de Sánchez. “És clar que és la fallida, perquè nosaltres apostem per un procés constituent que posi fi a la guerra bruta i la repressió d’aquest Estat”, responia la diputada de la CUP.

“I ara què?”, preguntava el moderador del debat. Els dirigents polítics es van reafirmar en cadascuna de les línies polítiques que han encetat els seus partits. Junts pel Sí i la CUP defensen la via del referèndum com a únic camí possible, mentre que la resta de responsables polítics es negaven a donar entitat a la consulta de l’1-O. “Mobilització”, “festa”, “cosa”, “performance”, van ser els atributs que Ciutadans, representat per la diputada Lorena Roldán, el PSC i el PP, van emprar per referir-se a la consulta perquè, indiquen, “no té cap garantia”. Catalunya Si que es Pot (CSQP), amb el diputat Albano Dante Fachin, admetia, en canvi: “No és el referèndum que volem”, però es va mostrar molt partidari que l’1-O esdevingui “una mobilització” com moltes altres que s’han organitzat “contra la vulneració de drets”, va explicar el portaveu adjunt de la formació.

El PSC i el federalisme

Entre els camins a seguir, va sorgir de nou la proposta de reforma federal del PSC. La diputada Eva Granados va ser l’encarregada de presentar-la com “l’única solució” a la crisi política entre Catalunya i Espanya davant les polítiques tant del PP com de JxSí i la CUP que només serveixen per “agreujar la situació” i “posar més llenya el foc”. “M’agradaria que paressin les màquines”, etzibava la diputada socialista que va tornar a insistir en la crítica a les formes en què els partits independentistes van aprovar la llei del referèndum dimecres passat en el ple. Una decisió que, segons destacava Granados, es va portar a terme “en contra del que indicava el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) i els lletrats del Parlament”, lamentava la diputada.

Però la proposta socialista també va resultar rebutjada pel representant de Junts pel Sí. Torrent va posar sobre la taula “els múltiples intents” que al llarg dels anys ha portat a terme el govern català, “sense èxit”, per implicar-se en la reforma de l’Estat. “No era això la modificació de l’Estatut que vam proposar i que va ser impugnat i retallat?”, es preguntava el diputat i membre d’ERC.

La solució, el carrer

Per la diputada de la CUP Mireia Boya, “això ja no va de despatxos sinó de carrer”. La CUP considera que la fi del procés ara “ja està en mans de la ciutadania i no pas dels diputats” perquè del que es tracta és “d’exercir el dret d’autodeterminació i i engegar el procés constituent per decidir-ho tot”, va assegurar. Però si en un aspecte van coincidir els responsables de tots els partits va ser a l’hora de definir-se tots ells a favor de les urnes.

Tots volen votar

Els dirigents del PP, el PSC i Ciutadans van donar per bo el percentatge del 80% dels ciutadans que, segons les enquestes, estarien a favor del dret a decidir. Difereixen, però, en el contingut que s’hauria de sotmetre a votació. El PP i Ciutadans estarien a favor de posar les urnes sempre que es tracti de votar una proposta de reforma constitucional en la qual, a més a més, participarien tots els ciutadans de l’Estat. La modificació de la Carta Magna pel que fa a aquests grups no seguiria el model federal que proposen el PSOE i el PSC a través de la recent Declaració de Barcelona. Més aviat apostarien per una recentralització de competències.

Els socialistes, per la seva banda, consideren que el fet que els ciutadans vulguin votar no implica necessàriament que ho vulguin fer a favor, únicament, de la independència i per això són partidaris d’iniciar ara els treballs per modificar el text en una comissió al Congrés dels Diputats que transformi l’actual model autonòmic en un de federal que aposti per la plurinacionalitat de l’Estat i per millorar, d’aquesta manera, l’encaix de Catalunya. El diputat de Junts pel Sí va lamentar que es tracti d’una proposta de fa “quaranta anys”.

“I ara què?”, repetia el moderador del debat. Junts pel Sí i la CUP consideren que “la millor eina” és el referèndum que, a més a més, ha de ser defensat per la ciutadania per “avançar en la consecució de drets”. Un camí que, una vegada més, la CUP va animar a transitar “des de la desobediència i la determinació”, va dir Boya.

LA FRASE

El govern espanyol té l’obligació d’actuar; si no ho fa, és la fallida de l’Estat
Fernando Sánchez
diputat del pp al parlament

El Parlament farà ple en campanya

La junta de portaveus del Parlament va decidir ahir convocar un ple per a dimecres i dijous de la setmana vinent, tal com figurava com a previsió en el calendari, si bé s’havia posat en dubte perquè caurà en plena campanya de l’1-O i la tradició és no celebrar sessions en campanya. La CUP, de fet, ahir va demanar que s’aturés l’activitat fins després del referèndum i, malgrat que JxSí d’entrada ho veia bé, al final va escoltar la resta de grups de l’oposició que reclamaven que seguís. Fonts consultades recordaven que en altres campanyes de referèndums també hi havia hagut plens, tot i que admetien que l’activitat parlamentària baixarà molt en les pròximes setmanes, ja que no hi ha cap llei destacada en tramitació. Amb això, el ple farà el debat final del projecte de llei de ports i els debats a la totalitat de la proposició de llei sobre l’audiovisual i el de la modificació de la llei d’educació, presentada pel PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia