Política

Annabel Moreno

Número 82 de la llista d'ERC per Barcelona i alcaldessa d'Arenys de Mar

“Ha quedat demostrat què és un govern estatal demofòbic”

Exerceix l’advocacia des de l’any 2000, sobretot en l’àmbit administratiu com el dret urbanístic, i va ser assessora jurídica en el grup parlamentari d’ERC

Il·lusionada i a punt per a la campanya electoral?
Estic molt il·lusionada perquè jo vaig treballar al Parlament com a assessora jurídica d’ERC i sempre m’ha atret moltíssim el món parlamentari i, per la meva formació com a advocada, el món legislatiu. Conscient que no seré diputada, estic contenta de poder anar a les llistes.
Som davant d’unes eleccions excepcionals.
Són unes eleccions imposades per un govern que ha demostrat una vegada més que és dictatorial, que no respecta la democràcia ni els resultats electorals. Només cal veure l’aplicació del 155. Ara mateix el govern de Catalunya l’està governant el PP amb el 8% dels vots. Ha quedat demostrat que tenim un govern estatal demofòbic.
Com valora tenir mig govern a la presó i mig a l’exili?
La duresa de la situació política i social és excepcional i insòlita. Al llarg de les hores canvia la situació i és del tot imprevisible. Els que som juristes veiem també que el nostre sentit comú des d’un punt de vista jurídic se n’ha anat en orris. Totes les decisions judicials que s’estan prenent no són basades en el dret, en la jurisprudència, ni tan sols en el Codi Penal. Hem d’estar alerta per totes les decisions que es van prenent.
S’ha passat de proclamar la República a defensar les institucions.
Es va proclamar amb l’amenaça d’enviar l’exèrcit i que hi pogués haver ferits i morts. Per això, davant la gravetat, no es va acabar de desenvolupar. El que farem ara és aplicar-la.
I com es pot fer amb el 155 i l’Estat espanyol en contra?
L’Estat i els mitjans públics espanyols sempre hi estaran en contra. L’estructura judicial i el Congrés i el Senat, els tindrem sempre en contra no només de la República sinó de tot el que sigui català. La persecució contra nosaltres no s’atura. Com a alcaldes hem tornat a rebre citacions de fiscalia i avisos que hem d’anar molt amb compte amb el que publiquem a les nostres xarxes socials. Estem absolutament perseguits i amenaçats. Serà de difícil aplicació, però si continua el 155 les institucions europees ja no podran continuar donant-los suport. Després de les eleccions que ens han imposat des de Madrid, a petició d’Europa, no podran continuar aplicant el 155.
Quina hauria de ser la majoria per confirmar el procés?
Absoluta. Si dels 135 diputats la majoria, la meitat més un, són favorables a la independència de la República, s’ha d’aplicar.
I creu que es respectaran els resultats?
Si defensen tant l’estat de dret, hauria de ser així. No podem estar-ne segurs, perquè el que va passar l’1-O tampoc ningú s’ho pensava, que es farien càrregues policials contra els ciutadans indefensos que només intentaven anar a votar. El més lògic és que no s’apliqués el 155 i que es respectessin els resultats de les eleccions, perquè si no, es confirmarà que estem vivint en una dictadura. La junta electoral hauria de ser objectiva –que de moment no ho sembla– per protegir els resultats.
Amb llistes separades, ERC es veu vencedora?
El que volem és que les forces independentistes i que volen defensar la República siguin les guanyadores. No lluitem tant per ser la primera força, sinó per ser-ho el conjunt de totes les forces que volen guanyar la República.
Els politòlegs diuen que beneficia, però no crea confusió al votant?
Esperem que l’encertin. Quan vam anar plegats a JuntsxSí alguns diuen que vam perdre fins a nou escons. El missatge serà conjunt perquè tots volem aplicar la República i el nostre govern legítim, tant Puigdemont, que és a l’exili, com Junqueras, que és a la presó. Volem un govern executiu que tiri endavant la República.
Hi ha qui retreu més fermesa en polítiques socials.
Un dels eixos bàsics d’ERC és continuar aplicant les mesures socials que va iniciar la Dolors Bassa. Parlem de propostes com la renda mínima garantida que està pendent del Tribunal Constitucional, o la protecció de les famílies amb pobresa energètica. El republicanisme és extremadament social, i el que està fent l’article 155 és tallar l’aixeta a organismes del tercer sector.
S’imaginava un final de mandat així?
No, crec que vam pecar d’innocents. Ens pensàvem que l’Estat espanyol era demòcrata i que no seria capaç de fer tot el que ha fet, intentant esclafar-nos. Primer va ser físicament l’1-O, però després socialment posant a la presó activistes i persones pacifistes com els dos Jordis. L’Estat espanyol ha estat barroer i s’ha tret la careta descaradament. Pensàvem en una transició modèlica, i res més lluny. Estem davant d’un govern franquista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona