Política

Alícia Romero

Número 6 del PSC per Barcelona i diputada

“S’ha de posar el màxim de seny per mirar de reconciliar-nos”

Nascuda a Caldes d’Estrac l’any 1976, resideix a Mataró, on va entrar de regidora el 1999. Llicenciada en dret, s’ha dedicat des del 2012 a la política parlamentària

Una campanya excepcional i anormal.
Totalment, començant perquè les eleccions les convoca el president Rajoy i no el president de la Generalitat. Tampoc ajuda que alguns candidats estiguin a la presó i altres, a Brussel·les. A nosaltres ens hauria agradat fer una campanya en què tothom estigués en llibertat. No ha pogut ser així i ara esperem que a partir del 21 el panorama sigui diferent i comencem a avançar.
I no és ambigu aplicar el 155 i després demanar indults?
El 155 s’aplica perquè el president Puigdemont no convoca eleccions. Ara s’ha descobert una carta que li va enviar Pujol per demanar que convoqués les eleccions i no posar fora de la llei les institucions catalanes. Va decidir no fer-ho per les pressions que tingués a darrer moment i va portar a aplicar el 155, que a ningú agradava. Té poc a veure amb la detenció i empresonament d’alguns consellers, que segueix una via judicial. Iceta només proposa que si hi ha una sentència condemnatòria, pel bé dels catalans seria bo demanar l’indult per restablir ponts.
El PSC aposta per la reconciliació i respecte per Catalunya. Ho veu viable?
Hem de cedir tots una mica. Tenir respecte pel que pensa diferent i ser tolerant amb les diferents opinions crec que és de normalitat democràtica. La realitat és que s’està enrocant la situació política en dos bàndols, però s’ha d’intentar ser generosos per recuperar aquesta convivència que s’ha trencat.
Amb més de 700 alcaldes imputats, gent a la presó i una part del govern a l’exili no serà fàcil.
Creiem que això dels alcaldes acabarà en res. Molts d’ells ni tan sols van signar un decret, va ser un paper en blanc. No hi veiem gaire recorregut. La reconciliació ha de tornar des de la política, i no buscant solucions judicials i per desgràcia policials com fins ara. S’ha de posar el màxim de seny per mirar de reconciliar-nos entre els catalans, perquè la fractura hi és.
Coincideix amb el missatge de famílies trencades i fugida d’empreses?
No sé si trencades, però sí que hi ha tensió en la societat. A mi m’ha passat que hi ha qui pel fet que penso diferent han trencat la relació. En les famílies també hi ha gent que desapareix dels grups de Whats, perquè hi ha una ofensa d’uns cap als altres. Això ha de desaparèixer perquè sempre s’ha viscut amb molt respecte i tolerància. Tampoc es pot negar que hi ha 3.000 empreses que han canviat la seu social i un miler, la seu fiscal. No és cap drama però marca les tendències arran de la incertesa de l’1-O, i s’ha de buscar a partir del 22 desembre generar una estabilitat política i jurídica perquè tornin
.
Passarà factura la incorporació d’Unió a dins el PSC?
Esperem que no, tot i que potser els primers dies va ser més xocant. El nostre candidat ha estat intel·ligent i ho ha dirigit bé. Tal com estan les enquestes, és clar que no anem a un partit guanyador amb majoria absoluta. Caldrà acordar per investir un president, un govern, i nosaltres ho hem fet abans de les eleccions obrint les llistes. En aquests moments hi ha més coses que ens uneixen, i ens centrem a orientar políticament Catalunya fora de la independència i posar les bases per enfortir l’economia.
Tothom es veu president. El PSC ha deixat clar que no pactarà amb Ciutadans.
Nosaltres creiem que la millor persona per a la reconciliació és Iceta. Buscarem el suport a la investidura amb un govern amb persones independents i treballarem acords al Parlament. Ja hem dit que no farem govern amb el PP, Ciutadans o els partits independentistes.
Hi ha qui posa en dubte unes eleccions amb garanties.
Crec que és una barbaritat posar en qüestió això. Hem fet moltes eleccions des que va començar la democràcia, i les garanties hi són. Només es tracta de fer mal al procés electoral i no beneficia ningú, perquè es vetllarà amb interventors i apoderats com s’ha fet sempre.
Com el seu candidat, s’ha dedicat a la política.
En moment de complexitat i dificultats un perfil com el d’Iceta és un valor. És capaç de teixir complicitats i aixecar telèfons a un costat i a un altre. No tothom ho sap fer. Cal un interlocutor per obrir totes les fronteres possibles. Potser en un altre moment no s’hauria plantejat ser candidat, però té el talent i un equip renovat per fer-ho.
I vostè continua per tercer cop al Parlament. Té un límit?
Sí, tot i que aquest mandat més curt hem estat molt tancats amb el procés. Quan vaig marxar de Mataró ja em vaig plantejar que no hi seria eternament. Crec que el més normal seria allargar un màxim de dos mandats. Tampoc ningú diu que la nova política sigui millor que la vella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona